Τα «παιδιά της πανδημίας» έχουν χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις

Λόγω περιορισμένων ερεθισμάτων και λιγότερων αλληλεπιδράσεων

 

Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά την πανδημία μπορεί να έχουν μειωμένες -ίσως και σε σημαντικό βαθμό- λεκτικές και γενικά γνωστικές επιδόσεις σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί προ κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα, αφορά περισσότερο τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια, καθώς και γενικότερα τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Τα πρώτα χρόνια στη ζωή ενός παιδιού θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νου του, αλλά τα «παιδιά της πανδημίας», που συχνά είχαν περιορισμένα ερεθίσματα στο σπίτι και λιγότερες αλληλεπιδράσεις με το ευρύτερο περιβάλλον εκτός σπιτιού, φαίνεται να εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικής ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:  Προβλήματα στο ΓεΣΥ: Γιατροί, φαρμακοποιοί και ασθενείς σε απόγνωση λόγω βλάβης στο λογισμικό

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής Σον Ντεόνι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 672 παιδιά, από τα οποία τα 309 είχαν γεννηθεί πριν την πανδημία και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκειά της.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ ο μέσος δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ηλικίας τριών μηνών έως τριών ετών στα τεστ που έκαναν κατά τη δεκαετία πριν την πανδημία ήταν γύρω στο 100, είχε πέσει στο 78 για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns. «Δεν πρόκειται για αμελητέα διαφορά. Συνήθως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο, παρά στις μείζονες γνωστικές διαταραχές», δήλωσε ο δρ Ντεόνι. Άγνωστο παραμένει κατά πόσο αυτές οι χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Επίσης, είναι ασαφές αν η κατάσταση είναι χειρότερη στις φτωχότερες χώρες.

Διαβάστε επίσης:  Αυξημένη προσέλευση στα ΤΑΕΠ κατά τη διάρκεια των εορτών λόγω εποχικών ιών

Hot this week

ΑΚΕΛ: Προτεραιότητα η υγεία των πολιτών στην κατ’ άρθρο συζήτηση για τα απεικονιστικά κέντρα

Σήμερα, στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ξεκίνησε η κατ’...

«Έξυπνες» τροφές στην εμμηνόπαυση

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου Για κάποιες γυναίκες τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται...

Η κλιματική αλλαγή ενισχύει ασθένειες από τσιμπούρια

Μια νέα επιστημονική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου...

Τη σύσταση της «Κοινωνικής Συμμαχίας για τον Πολίτη» ανακοίνωσαν ΚΥΣΟΑ, ΟΣΑΚ και Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας και στη σύσταση της «Κοινωνικής...

Related Articles

Popular Categories