Sunday, September 21, 2025

Συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού

Μεγάλη αύξηση στη διενέργεια μαστογραφιών

 

Ο καρκίνος του μαστού στην Κύπρο αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες με ποσοστό 33,4%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου και τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, κατά το έτος 2022, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17.214 μαστογραφίες σε όλες τις επαρχίες συγκριτικά με 13.724 το 2021, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25,4%. Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.321 μαστογραφίες σε σύγκριση με 7.715 μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 60%.

Διαβάστε επίσης:  Αγορά Υπηρεσιών – Ιατρικού Λειτουργού με Ειδικότητα στην Παιδιατρική για κάλυψη αναγκών της ΜΕΝΝ του ΓΝ Λεμεσού

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία εικοσαετία το σύνολο των περιστατικών καρκίνου μαστού στις γυναίκες ανήλθε στις 10.485 παγκύπρια. O συνολικός αριθμός θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες κατά τα έτη 2004 έως 2021 ανήλθε σε 9.391. Οι θάνατοι από καρκίνο μαστού κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 1.951, ποσοστό 20,7% επί του συνολικού αριθμού.

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει τη σημασία που έχει η πρόληψη στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητές του είναι η καταπολέμηση του καρκίνου και το 2019 προχώρησε σε επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο εστιάζεται σε πέντε κύριους πυλώνες που αφορούν την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, την ψυχοκοινωνική στήριξη και επανένταξη των ασθενών συμπεριλαμβανομένης και της ανακουφιστικής φροντίδας, την καταγραφή περιστατικών μέσω του Αρχείου Καρκίνου και την έρευνα.

Διαβάστε επίσης:  Θέμα: Προκήρυξη 1ου Ταχύρρυθμου Προγράμματος Εκπαίδευσης Φροντιστών Υγείας 

Το Υπουργείο Υγείας, αναφέρεται, εφαρμόζει εδώ και μία εικοσαετία το πληθυσμιακό πρόγραμμα προ-συμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού. Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συστάσεις, έχει ήδη επεκτείνει το ηλικιακό όριο για συμμετοχή στο πρόγραμμα από τα 50 με 69 έτη στα 45 με 74 έτη.

Τα Κέντρα Μαστογραφίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναβαθμιστεί τόσο σε θέματα υποδομής, εξοπλισμού, αλλά και στελέχωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εξοπλιστεί με ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας με τη δυνατότητα διενέργειας υψηλής ευκρίνειας τομοσύνθεσης. Παράλληλα, έχει επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των μαστογραφικών κέντρων και τις απογευματινές ώρες έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενες γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:  Εκατοντάδες νέες διαγνώσεις ετησίως στην Κύπρο για καρκίνο του προστάτη

Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος RIS στα μαστογραφικά κέντρα, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει τη διαδικασία καταχώρισης των δικαιούχων στο σύστημα, τη διαχείριση του συστήματος ραντεβού, αλλά και τη δυνατότητα καταχώρισης των αποτελεσμάτων στον ηλεκτρονικό φάκελο των δικαιούχων στο ΓεΣΥ. Η εν λόγω εξέλιξη θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή του πληθυσμιακού προγράμματος μέσω του συστήματος του ΟΑΥ.

Hot this week

ΠΑΣΥΚΙ: Οι γιατροί τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα αιμοκάθαρσης

Οι ιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων υπηρετούν με βάση την...

Η Κύπρος τελευταία στη φροντίδα των ηλικιωμένων

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αφου­γκράστηκαν...

Η ασφάλεια των ασθενών θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη

Την ανάγκη να δοθεί ουσιαστική προτεραιότητα στη βελτίωση της...

Ο ΟΑΥ ενημερώνει για επιστροφές σε εισφορές πέραν €180.000 στο ΓεΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (OAY) ανακοίνωσε για όσες εισφορές καταβληθούν στο...

Ανάσα για τους ασθενείς το νέο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Λάρνακας

Έπειτα από δεκαετίες προβλημά­των, στενότητας χώρου, ταλαιπωρίας και μειωμένης...

Topics

Ο ΟΑΥ ενημερώνει για επιστροφές σε εισφορές πέραν €180.000 στο ΓεΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (OAY) ανακοίνωσε για όσες εισφορές καταβληθούν στο...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΑΣ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ (19-09-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Προκήρυξη έξι κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (19-09-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Υπ. Υγείας: Σε 3 χρόνια θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η έλλειψη εκπαιδευμένων στην Κύπρο νοσηλευτών

Το Υπουργείο Υγείας εντατικοποιεί τις προσπάθειες για προσέλκυση νέων...

Ανάσα για τους ασθενείς το νέο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Λάρνακας

Έπειτα από δεκαετίες προβλημά­των, στενότητας χώρου, ταλαιπωρίας και μειωμένης...

Από 2 Οκτωβρίου η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό στον ΟΑΥ

Από τις 2 Οκτωβρίου 2025 οι αρμοδιότητες που αφορούν...

Τίθεται σήμερα σε λειτουργία το νέο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λάρνακας

Τίθεται σήμερα σε λειτουργία το νέο ΤΑΕΠ του Γενικού...

Related Articles

Popular Categories