Στρες και απώλεια όρασης: Ο φαύλος κύκλος και τρόποι αντιμετώπισης

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα απώλειας όρασης, επηρεάζοντας το άτομο τόσο ως αιτία όσο και ως συνέπεια του προβλήματος. Η απώλεια όρασης συχνά συνοδεύεται από έντονο ψυχικό στρες, το οποίο συνδέεται με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η κοινωνική απομόνωση.

Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Ψυχολογίας στη Γερμανία, το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό και αγγειακό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πλήρη απώλεια της όρασης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η διαχείριση του άγχους μέσω διαλογισμού, ψυχολογικής συμβουλευτικής και τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της όρασης και στην πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης. Οι γιατροί προτείνουν επίσης την καλλιέργεια μιας θετικής και αισιόδοξης στάσης στους ασθενείς με προβλήματα όρασης.

Διαβάστε επίσης:  Χαριλάου: «Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο η ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία των γενικών νοσοκομείων»

Η απώλεια όρασης μπορεί να εντείνει το φόβο και το άγχος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνει την ψυχική υγεία και τα προβλήματα στα μάτια.

Καθοριστική η έγκαιρη διάγνωση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με το άγχος είναι προσωρινά και υποχωρούν με την απομάκρυνση των αγχωτικών παραγόντων. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό οφθαλμίατρο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Hot this week

Έντονη αντίδραση ακτινολόγων στην Κύπρο – Τεχνολόγοι επιχειρούν να αναλάβουν τις τομογραφίες

Έκπληξη και λύπη εξέφρασε η πρόεδρος της ακτινολογικής εταιρείας...

Ανησυχία για παραπλανητικές διαφημίσεις σκευασμάτων διαβήτη στην Κύπρο

Προειδοποιεί για παραπλανητικά σκευάσματα για διαβήτη το Despina Children’s...

ΠΑΣΥΚΙ για ογκολογικές υπηρεσίες: Ουραγός των εξελίξεων ο ΟΚΥπΥ

Σωστά προχωρούν και αποκεντρώνονται οι ογκολογικές υπηρεσίες, ωστόσο ο...

Φάρος ελπίδας: Νέο Ογκολογικό Κέντρο στη Λάρνακα

Δημιουργείται Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου που θα εξυπηρετεί...

Related Articles

Popular Categories