Sunday, October 26, 2025

Σοκολάτα vs Άγχος

Γιατί πέφτουμε με τα μούτρα στη σοκολάτα και σε άλλα γλυκίσματα όταν αγχωνόμαστε; Ομάδα Ιαπώνων ερευνητών ταυτοποίησε τους «φταίχτες» νευρώνες, προσφέροντας ελπίδα για την προώθηση της έρευνας που διεξάγεται για τα υπέρβαρα άτομα.

Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσιολογικών Επιστημών ανακάλυψαν πως όταν ενεργοποιούνταν στα ποντίκια νευρώνες γνωστοί ότι αντιδρούν στο στρες, εντεινόταν η μεγάλη τους επιθυμία για υδατάνθρακες.

Διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω τρωκτικά έτρωγαν τριπλάσιες ποσότητες γλυκαντικών ουσιών σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες, μειώνοντας παράλληλα στο ήμισυ τα λίπη που προσλάμβαναν.

Η μελέτη καταδεικνύει το ρόλο του εγκεφάλου στις προτιμήσεις για τους υδατάνθρακες και τα λίπη, αφού πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά πολλά γλυκίσματα όταν είναι αγχωμένοι έχουν την τάση να σκέφτονται ότι είναι δικό τους λάθος που δεν καταφέρνουν να ελέγχουν τις ακατάσχετες επιθυμίες τους. Στην πραγματικότητα είναι θέμα νευρώνων.

Διαβάστε επίσης:  Παίρνετε αντιβίωση; Πώς θα προστατέψετε το έντερό σας

Σοκολάτα vs Κολπική μαρμαρυγή

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων σοκολάτας σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να διαγνωσθεί ένας άνθρωπος με κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή και επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό “Heart” ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα, 50 έως 64 ετών, συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες. Σε διάστημα 13,5 ετών υπήρξαν 3.346 διαγνώσεις αρρυθμίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο), τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες τον μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10% (ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου).

Διαβάστε επίσης:  «Ολιστική» εξέταση αίματος ανιχνεύει 59 ασθένειες

Όμως, από ένα σημείο και πέρα, υπάρχει μια «οροφή» στο όφελος της σοκολάτας. Έτσι, για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση, πάνω από μία μερίδα τη μέρα, ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται μεν αλλά κάπως λιγότερο, κατά 14%.
Το όφελος είναι παρόμοιο για άνδρες και γυναίκες. Τα μεγαλύτερα οφέλη για μεν τις γυναίκες φαίνεται να προκύπτουν από την κατανάλωση μιας μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), για δε τους άνδρες από την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνεται υπερβολή με τη σοκολάτα, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες από σάκχαρα και λίπη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης:  Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν είναι πολυτέλεια αλλά επένδυση

 

 

 

Hot this week

Ανάγκη διόρθωσης διαδικασιών αντικατάστασης προσωπικού γιατρού στο ΓεΣΥ μετά από καταγγελίες

Στη ρύθμιση των διαδικασιών που διέπουν τον ορισμό αντικαταστάτη...

Αποφυγή ζάχαρης τα πρώτα δύο χρόνια μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της...

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η αιθανόλη ενδέχεται να χαρακτηριστεί τοξική ουσία

Η ΕΕ εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών...

Ευρωπαϊκή θέση για καπνικά προϊόντα: SCOHRE ζητά επιστημονική προσέγγιση

Η Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και...

Topics

Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό όπλο για τον καρκίνο του προστάτη

Της Ελένης Κωνσταντίνου Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό...

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο 46ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας

. Δρ Γεωργία Καρμιώτη (Προφορική ανακοίνωση) – Outcomes of transfemoral transcatheter aortic valve implantation (TAVI)...

Related Articles

Popular Categories