Σε καλή κατάσταση και εκτός κινδύνου βρίσκεται το τρίχρονο αγοράκι με ιλαρά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ωστόσο τα δύο περιστατικά ιλαράς που εκδηλώθηκαν πρόσφατα έχουν κτυπήσει κόκκινο στην επιστημονική παιδιατρική κοινότητα και προβληματίζουν, δήλωσε ο διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Αβραάμ Ηλίας. Σε εγρήγορση είναι και το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τη διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Ελισάβετ Κωνσταντίνου. Ο Δρ Ηλία ανέφερε ότι η ανησυχία εξαπλώνεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η ιλαρά παρουσιάζει μια έξαρση από τον Ιούνιο του 2023, όπου παρατηρείται μια αύξηση περιστατικών ιλαράς στην Ευρώπη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο και στη μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών από χώρες που υπάρχει η ιλαρά και δεν προσφέρουν εμβολιασμό. Ο Δρ Ηλία ανέφερε ότι στην Κύπρο και τα δύο παιδιά τα οποία έχουν νοσήσει δεν είχαν ιστορικό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο για την ιλαρά το κάνουμε στην ηλικία των 12 μηνών, με την πρώτη δόση και καλύπτει γύρω στο 95% από τη νόσηση, ενώ ακολουθεί μια δεύτερη δόση για να συμπληρώσει το 5% της ισχύος για τα παιδιά που δεν έχουν κάνει αντισώματα.
Στην Κύπρο για να έχουμε προστασία του πληθυσμού πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να αγγίξει το 95%, όπως πρόσθεσε. Επεσήμανε ότι το εμβόλιο της ιλαράς έχει αποδειχθεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές εμβόλιο, οπότε όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 12 μηνών, πρέπει να το κάνουν το συντομότερο δυνατό.
Όπως ανέφερε, η ιλαρά μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα σε κλειστούς χώρους υπό συνθήκες συνωστισμού και η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού ή αερογενώς μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού, που διασπείρονται από ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα, της αναπνοής ή του φτερνίσματος.
Η μετάδοση μπορεί να γίνει τέσσερις ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως τέσσερεις ημέρες μετά, οπότε και η συγκέντρωση του ιού στις εκκρίσεις είναι πολύ ψηλή και ο βήχας, η καταρροή και το φτάρνισμα πιο έντονα. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 7 έως 21 ημέρες. Η νόσος διακρίνεται σε τρία στάδια, το πρόδρομο, το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.
Ο Δρ Ηλία σημείωσε ότι περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά κάτω των 5 ετών και ενήλικες άνω των 20 ετών. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο για βαριά νόσηση έχουν εγκυμονούσες γυναίκες και οι ανοσοκατασταλμένοι.
Η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, τόνισε την ανάγκη να ακολουθείται πιστά το εθνικό εμβολιαστικό σχήμα και οι ενήλικες να φροντίσουν αν δεν έχουν εμβολιαστεί, να πάρουν το εμβόλιο γιατί είναι ο μόνος τρόπος πρόληψης.
Στην Κύπρο η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική, όπως ανέφερε, όμως το Υπουργείο Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου και της Ευρώπης