Προειδοποίηση για θανατηφόρο ανθεκτικό βακτήριο που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Βακτήριο που προκαλεί πνευμονία και άλλες σοβαρές λοιμώξεις και είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά ύστατης λύσης εξαπλώνεται σε χώρες της Ευρώπης, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μέσα σε τρία χρόνια ο αριθμός των χωρών όπου έχει εντοπιστεί το ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae αυξήθηκε από τις 4 στις 10, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτινάχθηκαν από τα 12 σε 143.

Το K.pneumoniae αποτελεί μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του δέρματος, προκαλεί όμως σοβαρές λοιμώξεις αν περάσει στον οργανισμό, ειδικά αν πρόκειται για νοσηλευόμενους ασθενείς ή άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Σε περίπτωση πνευμονίας, η πιθανότητα θανάτου φτάνει το 50% ακόμα και με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Διαβάστε επίσης:  Αυξημένες αλλά μη ανησυχητικές οι νοσηλείες με Γρίπη Α

Η προειδοποίηση του ECDC αφορά ένα συγκεκριμένο στέλεχος του μικροβίου, με την ονομασία hvKp ST23, το οποίο αφενός προκαλεί ασυνήθιστα σοβαρή νόσο, ακόμα και σε υγιή άτομα, αφετέρου είναι ανθεκτικό στις καρβαπενέμες, αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής.

«Η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης και εδραίωσης σε μονάδες υγείας είναι πολύ υψηλή», ανέφερε το ECDC. Κάτι τέτοιο θα είχε «σημαντικές επιπτώσεις στη θνησιμότητα και θνητότητα», προειδοποίησε.

Πιθανή μετάδοση μεταξύ νοσοκομείων έχει τεκμηριωθεί στην Ιρλανδία (συνολικά 87 κρούσματα), παρά τη λήψη μέτρων. Το ίδιο φαίνεται ότι έχει συμβεί και σε Γαλλία, Λετονία και Λιθουανία.

Οι υπόλοιπες χώρες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα είναι: Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία και Νορβηγία.

Διαβάστε επίσης:  Γρίπη και RSV: Η Κύπρος αντέχει, αλλά τα μέτρα προστασίας παραμένουν απαραίτητα

Το ECDC ζητά από τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να είναι έτοιμες να επιβεβαιώσουν ενδεχόμενα κρούσματα με γενετικά τεστ.

 

 

Hot this week

Ανάκληση βρεφικών γαλάτων από την αγορά για προληπτικούς λόγους

Σε εθελοντική ανάκληση για προληπτικούς λόγους προχώρησε η κατασκευάστρια...

Αύξηση εποχιακών λοιμώξεων στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου – Νοσηλεύεται 1 παιδί με RSV

Αυξημένα περιστατικά εποχιακών λοιμώξεων καταγράφονται στην Παιδιατρική Κλινική του...

Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Κύπρο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία...

Τη σύσταση της «Κοινωνικής Συμμαχίας για τον Πολίτη» ανακοίνωσαν ΚΥΣΟΑ, ΟΣΑΚ και Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας και στη σύσταση της «Κοινωνικής...

Αυξημένες αλλά μη ανησυχητικές οι νοσηλείες με Γρίπη Α

Μετά την Πρωτοχρονιά καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές με Γρίπη...

Related Articles

Popular Categories