Στόχος η μεταφορά γνώσεων από βρετανικά νοσοκομεία προς Κύπρο
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία εξειδικευμένης Ηπατολογικής Κλινικής για μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος, με την Υπουργό Υγείας, Δρα Πόπη Κανάρη, να αναχωρεί την προσεχή Τρίτη για το Λονδίνο, όπου την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, θα επισκεφτεί τα νοσοκομεία Kings College και Rogal Free, ώστε να υπογράψει συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες τα δύο νοσηλευτήρια θα παράσχουν εμπειρογνωμοσύνη και εκπαίδευση για τη δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής στην Κύπρο.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Δρ Κανάρη είπε πως «οι διαδικασίες για δημιουργία της κλινικής προχωρούν», σημειώνοντας πως το υπουργείο έχει ετοιμάσει τις δύο προτάσεις που θα γίνουν στα εν λόγω νοσηλευτήρια, ώστε να γίνει κατορθωτή η μεταφορά των γνώσεών τους στην κλινική που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο.
Όπως τόνισε, τα εν λόγω νοσηλευτήρια έχουν την εμπειρία στην παρακολούθηση μεταμοσχευμένων ασθενών, για να προσθέσει ότι αυτή η γνώση θα μεταφερθεί και «θα την έχουμε και εμείς σταδιακά, ώστε να κτίσουμε αυτό το Κέντρο, το οποίο φαίνεται ότι είναι αναγκαίο επί χρόνια».
Διαβεβαίωσε ότι η Ηπατολογική Κλινική «θα δημιουργηθεί», σημειώνοντας ότι η υπόσχεση είναι εκεί και σταδιακά το εγχείρημα θα υλοποιηθεί.
Ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός είναι η Ηπατολογική Κλινική να στεγαστεί στην υφιστάμενη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, της οποίας θα γίνει επέκταση και θα τοποθετηθούν κλίνες, ώστε να παρακολουθούνται μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος, καθώς και ασθενείς που πάσχουν από γενικές μορφές ηπατοπαθειών και χρειάζονται εξειδικευμένη/ειδική διαχείριση και παρακολούθηση.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Δρ Κανάρη, «η δομή θα γίνει εκεί επειδή υπάρχουν ήδη τα δεδομένα για μεταμόσχευση και θεωρήσαμε σωστό ότι απλώς οι κλίνες που θα δοθούν για την Ηπατολογική Κλινική θα είναι στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας κλινικής για τις μεταμοσχεύσεις».
Ερωτηθείσα πόσες κλίνες θα διαθέτει η συγκεκριμένη κλινική, η κα Κανάρη είπε πως θα είναι «αρκετές γι’ αυτά τα άτομα», εξηγώντας ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο αριθμός, αλλά «σίγουρα δεν θα είναι λίγες», ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ασθενών.
Σε ερώτηση πόσο θα στοιχίσει η δημιουργία της κλινικής, η Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν τους αφορά το κόστος από τη στιγμή που κάτι είναι αναγκαίο. «Το κόστος σίγουρα θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ, που είναι υποχρέωσή του να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες προς αυτά τα άτομα», είπε.
Στο μεταξύ, η αρμόδια υπουργός έχει δώσει ήδη οδηγίες στον ΟΚΥπΥ για προκήρυξη θέσης και πρόσληψη εξειδικευμένου γιατρού στην Κύπρο. Είπε συγκεκριμένα ότι χρειάζεται να βρεθεί εξειδικευμένος γιατρός από το εξωτερικό με εμπειρογνωμοσύνη στην Ηπατολογία. Σημείωσε, παράλληλα, πως θα πρέπει να δοθούν και κάποια κίνητρα γι’ αυτή τη θέση, ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν το σωστό άτομο.