Πονοκέφαλοι τάσης: Πόσο μειώνει τα συμπτώματα ο βελονισμός

Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα ή σε πρακτικές όπως η γιόγκα και το μασάζ για να ανακουφιστούν.

Κάποιοι άνθρωποι όμως βιώνουν πονοκεφάλους πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους.

 

Τα άτομα με συχνούς ή χρόνιους πονοκεφάλους τάσης που προκαλούνται από το άγχος, μπορεί να ταλαιπωρούνται από το σύμπτωμα 10 ή περισσότερες ημέρες το μήνα.

 

Η εύρεση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν λειτουργούν όλες οι θεραπείες για όλους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής του Chengdu, στην Κίνα, αναφέρουν ότι η αρχαία πρακτική του βελονισμού μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους τάσης να μειώσουν τα συμπτώματα στο μισό.

Διαβάστε επίσης:  Ν. Χριστοδουλίδης: «Μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρότερη και υγιέστερη Ευρώπη»

Στη μελέτη συμμετείχαν 218 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με χρόνιους πονοκεφάλους τάσης τουλάχιστον 11 χρόνια πριν και ανέφεραν ότι ταλαιπωρούνταν από το σύμπτωμα σχεδόν 22 ημέρες τον μήνα.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν τυχαία είτε αληθινό είτε επιφανειακό βελονισμό. Στον αληθινό βελονισμό, ένας επαγγελματίας εισάγει βελόνες στο σώμα για να επιτύχει το αίσθημα Deqi που προκαλείται κατά την δίοδο της βελόνας (μούδιασμα, βάρος, διάταση και άλγος) στους ιστούς.

 

Τα ερεθίσματα από αυτή την δίοδο της βελόνας μεταφέρονται, μέσω του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, στα ειδικά όργανα, σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και σε άλλους ιστούς, προκαλώντας έτσι αύξηση των ενδογενών οπιοειδών (ενδορφινών).

Διαβάστε επίσης:  Μαλάς: Ο νέος δρόμος στην Αγλαντζιά θα αυξήσει την έκθεση σε σωματίδια κατά 2,5 φορές

Στον επιφανειακό βελονισμό οι βελόνες εισάγονται λιγότερο βαθιά και δεν επιτυγχάνεται το αίσθημα Deqi.

«Συγκρίνοντας τον αληθινό με τον επιφανειακό βελονισμό, προσπαθήσαμε να ελέγξουμε εάν η αίσθηση deqi παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επίδραση του βελονισμού» εξηγούν οι ερευνητές.

Και οι δύο ομάδες ασθενών υποβλήθηκαν σε δύο ή τρεις 30λεπτες συνεδρίες βελονισμού την εβδομάδα για συνολικά 20 συνεδρίες σε περίοδο 2 μηνών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και τις δύο ομάδες για επιπλέον έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να κρατούν ημερολόγια πονοκεφάλου για να καταγράφουν τα περιστατικά, την ένταση και τη διάρκειά τους, μεταξύ άλλων λεπτομερειών.

Οι ερευνητές όρισαν τον «ανταποκρινόμενο» στη θεραπεία ως ένα συμμετέχοντα που ανέφερε τουλάχιστον 50% μείωση του μέσου αριθμού ημερών πονοκεφάλου ανά μήνα.

Διαβάστε επίσης:  Υπ. Υγείας: Το σημαντικότερο έργο μετά το ΓεΣΥ το Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 68% των συμμετεχόντων που έλαβαν αληθινό βελονισμό είχαν ανταποκριθεί στη μέθοδο. Από αυτούς που έκαναν επιφανειακό βελονισμό, ανταποκρίθηκε το 50%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παρενέργειες από τη θεραπεία με βελονισμό ήταν λίγες, ήπιες και δεν απαιτούσαν αντιμετώπιση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Hot this week

Μαλάς: Ο νέος δρόμος στην Αγλαντζιά θα αυξήσει την έκθεση σε σωματίδια κατά 2,5 φορές

Τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν πρόωρους θανάτους στην Κύπρο επιβαρύνοντας...

Κατεπείγον SOS από ΟΣΑΚ: Οι ασθενείς αποκλείονται από κρίσιμες υπηρεσίες, ζητούν αναπομπή του νόμου

Αναπομπή του νόμου που ρυθμίζει την ίδρυση, τη λειτουργία, τον...

Διαμαρτυρία κατοίκων Πόλης Χρυσοχούς για υποστελέχωση και προβλήματα στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν κάτοικοι της Πόλης Χρυσοχούς, εκφράζοντας έντονη...

Αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης φαρμάκων από τον ΟΑΥ

Η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ιφιγένεια...

Related Articles

Popular Categories