Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό και οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να εντάσσονται στη ρουτίνα… υγείας κάθε άντρα, ειδικά από την ηλικία των 40 και έπειτα. Άλλωστε, πολλές από τις παθήσεις που αφορούν τον ανδρικό πληθυσμό, αν εντοπισθούν στα αρχικά τους στάδια, μπορούν να ιαθούν ευκολότερα, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
H αναγκαιότητα της πρόληψης, με εξετάσεις όπως τα τακτικά αιματολογικά check ups, η εξέταση PSA και ο υπέρηχος για τις παθήσεις του προστάτη, η εξέταση του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση και ο καρδιολογικός έλεγχος.
Προληπτικές εξετάσεις γένους… αρσενικού
Ποιες είναι λοιπόν οι βασικότερες εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας άντρας και δη μετά τα 40;
-Αιματολογικός έλεγχος: Οι πιο κοινές προληπτικές εξετάσεις για τον άντρα είναι οι ετήσιες εξετάσεις αίματος και ούρων, οι οποίες διαμορφώνουν μια πρώτη εικόνα για μια σειρά βασικών δεικτών, που ενδέχεται να απαιτήσουν περαιτέρω διερεύνηση.
-Χοληστερίνη-τριγλυκερίδια: Μεταξύ των αιματολογικών εξετάσεων περιλαμβάνονται οι εξετάσεις για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, που συνιστώνται κάθε πέντε χρόνια μέχρι την ηλικία των 45 ετών και στη συνέχεια μία φορά ετησίως. Οι εξετάσεις αυτές κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς αποκαλύπτουν πιθανό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και πιθανότητες για ηπατική νόσο. Μπορούν δε, αν δείξουν υπέρβαση των φυσιολογικών επιπέδων, να οδηγήσουν τον πάσχοντα σε έγκαιρες παρεμβάσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του, ώστε να αποφύγει χειρότερες καταστάσεις.
-Έλεγχος αρτηριακής πίεσης: Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μία φορά τον χρόνο είναι πολύ σημαντικός, ακόμα και για ηλικίες μικρότερες των 40 ετών. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται για τους άντρες των 40 και άνω, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να κουράσει την καρδιά και να δημιουργήσει βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών, ανοίγοντας τον δρόμο για καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο.
-Καρδιολογικός έλεγχος: Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες ο καθιστικός τρόπος ζωής, το συνεχές άγχος , η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης δημιουργούν εύφορο έδαφος για καρδιολογικά προβλήματα, η συχνότητα των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό οι άνδρες καλό είναι να εξοικειώνονται με τον καρδιολογικό έλεγχο και συγκεκριμένα με εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα και το triplex καρδιάς. Ο καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά μετά τα 30, ενώ μετά τα 40 συνιστάται και τεστ κοπώσεως.
-Κολονοσκόπηση: Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση με αφετηρία την ηλικία των 50 ετών και μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μια πάθηση ιδιαίτερα συχνή στον ανδρικό πληθυσμό, που αποτελεί και τον δεύτερο πιο θανατηφόρο καρκίνο μεταξύ των ανδρών. Η διενέργειά της συνιστάται κάθε πενταετία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.
-Δακτυλική εξέταση και PSA για τον προστάτη: Οι προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη περιλαμβάνουν τη δακτυλική εξέταση και την ειδική εξέταση αίματος που μετρά το ειδικό προστατικό αντιγόνο PSA. Αμφότερεςπρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 50 και να επαναλαμβάνονται κάθε τρία έτη και μετά τα 60 κάθε δύο. Αν υπάρχει δε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, θα πρέπει να ξεκινούν από τα 40 έτη. Συχνά προτείνεται και η διενέργεια διορθικού ή κοιλιακού υπερηχογραφήματος, ώστε να εξαχθεί ακριβέστερο αποτέλεσμα για την υγεία του προστάτη. Με δεδομένο δε ότι ο καρκίνος του προστάτη στα πρώτα του στάδια δεν εκδηλώνει συμπτώματα, οι προληπτικές εξετάσεις είναι κρίσιμης σημασίας, αφού όσο νωρίτερα εντοπιστεί τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ίασής του.
-Σπιρομέτρηση: Ειδικά οι άντρες που καπνίζουν είναι καλό μετά τα 40 να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Σε αυτές περιλαμβάνονται η σπιρομέτρηση και η χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος.
-Εξέταση οστικής πυκνότητας: Μπορεί η οστεοπόρωση να θεωρείται κυρίως γυναικεία υπόθεση, όμως η πάθηση μπορεί να χτυπήσει την πόρτα και των ανδρών. Γι’ αυτό και κάποιες περισσότερο ευπαθείς ομάδες, όπως καπνιστές, άτομα που λαμβάνουν κορτικοειδή φάρμακα επί χρόνια, άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη, άτομα χαμηλού σωματικού βάρους, ή με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης θα πρέπει να προχωρούν σε εξέταση οστικής πυκνότητας από την ηλικία των 60.
-Οφθαλμολογικός έλεγχος: Ο έλεγχος των ματιών δεν είναι απαραίτητος μόνο όταν η ηλικία επιβάλλει τη χρήση γυαλιών, αλλά μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως παθήσεις όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός ωχράς κηλίδας. Καλό είναι να γίνεται μετά τα 40.
-Ψυχική υγεία: Πέραν όμως των εξετάσεων για τη σωματική υγεία, οι άνδρες δεν πρέπει να αμελούν και την ψυχική τους υγεία, αφού τα ποσοστά κατάθλιψης, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, βαίνουν αυξανόμενα. Στα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης, καλό είναι να υπάρξει μια επικοινωνία με ειδικό γιατρό, προτού το πρόβλημα εξελιχθεί.
Βάλτε στη ζωή σας τις τακτικές εξετάσεις, ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο της υγείας σας και κάντε την πρόληψη σύμμαχο.