Saturday, November 23, 2024

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι έγκυες και πότε

Οι έγκυες εμφανίζουν μειωμένη ανοσολογική απάντηση στη λοίμωξη από συγκεκριμένους λοιμογόνους παράγοντες, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες. Η ευαισθησία αυτή συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο βαρείας λοίμωξης με συνοδό αύξηση της μητρικής νοσηρότητας, αλλά και θνησιμότητας, ιδιαίτερα στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

Επιπλέον, η παθητική ανοσοποίηση των νεογνών μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία και επιβίωση νεογνών και μικρών βρεφών έναντι συγκεκριμένων μικροβίων όπως ο κοκκύτης.

Τα παραπάνω τόνισε η Μαριάννα Θεοδωρά, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής ΕΚΠΑ – νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», κατά την ομιλία της στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Διαβάστε επίσης:  Απέρριψαν την πρόταση ΟΚΥπΥ και κατέρχονται σε 48ωρη απεργία οι κυβερνητικοί γιατροί

Η ίδια πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, πως ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει ενεργητική ανοσοποίηση και προστασία της εγκύου από νοσήματα τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα στην περίοδο αυτή, αλλά και παθητική ανοσοποίηση μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων, μέσω του πλακούντα, στην κυκλοφορία του εμβρύου.

Με δεδομένους τους κινδύνους συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και τα οφέλη και την ασφάλεια των αντίστοιχων εμβολίων, ο ΠΟΥ συστήνει τον εμβολιασμό κατά του τετάνου, του κοκκύτη και της γρίπης (Η1Ν1) κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και την Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία, για τις έγκυες συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης κατά την διάρκεια της εμβολιαστικής περιόδου (1.10-31.03). Επιπλέον, συστήνεται ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη και του τετάνου μεταξύ της 27ης έως 36ης εβδομάδας κύησης, σε κάθε κύηση.

Διαβάστε επίσης:  Δυνατότητα εγγραφής εθελοντών αιμοδοτών μέσω των αιτήσεων για άδεια οδήγησης

Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τον εμβολιασμό των εγκύων για τους παραπάνω λοιμογόνους παράγοντες, ανέφερε η κ. Θεοδωρά.

Τέλος, για τον νέο κορονοϊό (SaRS-CoV-2), συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων μετά την 14η εβδομάδα κύησης και μετά από ενημέρωση της εγκύου για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου.

Συστήνεται ο εμβολιασμός να γίνεται με εμβόλια της mRNA τεχνολογίας καθώς για αυτά υπάρχουν κλινικά δεδομένα ασφάλειας και απoτελεσματικότητας.

Hot this week

Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του ΓΝ Αμμοχώστου, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ

Στα δέκα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό της επένδυσης...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης...

Προκήρυξη τριών κενών θέσεων Τεχνικών Μηχανικών (Ηλεκτρολογίας) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για τρεις (3) κενές θέσεις Τεχνικών Μηχανικών (Ηλεκτρολογίας) του Οργανισμού...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Μηχανολογική Μηχανική) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Μηχανολογική Μηχανική) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών...

Προκήρυξη τριών κενών Θέσεων Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Πολιτική Μηχανική) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για τρεις (3) κενές θέσεις Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Πολιτική Μηχανική) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας,...

Related Articles

Popular Categories