Οι περισσότεροι έχουν ήδη ξεκινήσει τις εξορμήσεις στην παραλία έχοντας συχνά την απορία αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσουν και φέτος το περσινό αντηλιακό για να προστατευθούν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Και αυτό γιατί το αντηλιακό περιέχει φίλτρα που είτε απορροφούν είτε αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία ώστε να μην επηρεάσει το δέρμα. Στην αγορά κυκλοφορούν αντηλιακά που περιέχουν και τα δύο είδη φίλτρων για μέγιστη προστασία.
Την ίδια στιγμή τα περισσότερα αντηλιακά αναγράφουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης τους, πέραν της οποίας δεν προσφέρουν καμία προστασία από τον ήλιο.
Έτσι όταν λήγουν οι χημικές ουσίες που περιέχουν αρχίζουν να αλλοιώνονται και να διαχωρίζονται με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.
Να το κρατήσω ή να το πετάξω;
Πρέπει πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης πριν τα αγοράσετε, αλλά να έχετε υπόψη ότι και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να τα αλλοιώσουν πριν λήξουν.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε φέτος να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό που είχατε αγοράσει πέρυσι, αρκεί να μην είχε εκτεθεί στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες ή να μην είχε έρθει σε επαφή με την άμμο, τα βρώμικα χέρια κ.λπ. καθώς έτσι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη βακτηρίων.
Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχει διαφορετική υφή, περίεργη μυρωδιά ή χρώμα πετάξτε το. Για να το διατηρήσετε σωστά θα πρέπει να το αποθηκεύετε με το καπάκι σφιχτά κλειστό, σε θερμοκρασία δωματίου και σε σημείο χωρίς υγρασία.
Για να μεγιστοποιηθεί η προστασία από τον ήλιο χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος (δηλαδή να προστατεύει από τη UVA και UVB ακτινοβολία) με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση ενός ευρέως φάσματος αντηλιακού με SPF 30 ή και περισσότερο.