Wednesday, February 26, 2025

Πέντε έξυπνα tips διατροφής για το καλοκαίρι από τον διατροφολόγο Ανδρέα Σάββα

Έξυπνα tips διατροφής για το καλοκαίρι από τον διατροφολόγο Ανδρέα Σάββα.  Πέντε διατροφικές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας τις ημέρες του καλοκαιριού.

 

• Η μπίρα είναι ξεδιψαστική το καλοκαίρι. Είναι όμως ευεργετική;

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών αρκετός κόσμος καταφεύγει στην μπίρα για να ξεδιψάσει. Όσο ξεδιψαστική και αν είναι όμως παρέχει αιθυλική αλκοόλη, γεγονός που την καθιστά οινοπνευματώδες ποτό με αποτέλεσμα η δράση της να μην είναι ενυδατική. Καλό θα ήταν αν θα πιείτε 1 μπίρα , και αυτό σίγουρα θα πρέπει να είναι όχι για να ξεδιψάσετε, να προηγηθούν 1-2 ποτήρια νερό.

• Πως μπορούμε να αποφύγουμε την αφυδάτωση;

Διαβάστε επίσης:  Νέο πρόγραμμα ΠΟΥ για παροχή δωρεάν θεραπείας σε παιδιά με καρκίνο

Αφού δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις ψηλές θερμοκρασίες ας φροντίσουμε να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καταναλώνοντας νερό κατά κύριο λόγο, φρέσκους χυμούς , φρούτα , λαχανικά και λιγότερο τα αναψυκτικά (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη ).

• Είναι αλήθεια πως το καλοκαίρι ο μεταβολισμός μας είναι καλύτερος ;

Οχι , απλώς αυτός είναι ένας ακόμη μύθος στην ατέλειωτη λίστα. Κατ’ ακρίβεια το χειμώνα λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών , η θερμιδική καύση χωρίς ιδιαίτερη άσκηση μπορεί να είναι ακόμη και 10 % περισσότερη από ότι το αντίστοιχο σενάριο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Άρα αυτό έχει να κάνει εξολοκλήρου με τον παράγοντα θερμοκρασία. Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι όχι μόνο η πρόσβαση σε καθημερινή άσκηση ( περπάτημα τη νύχτα, κολύμπι ) είναι πιο εύκολη αλλά επίσης λιγοστεύουν και οι διατροφικοί πειρασμοί αφού μένουμε πιο λίγες ώρες στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση χρόνιων ασθενών στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου

• Ποια πρέπει να είναι η κύρια μας έγνοια την εποχή αυτή;

Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι να μπούμε σε ένα σωστό πρόγραμμα, τόσο στο κομμάτι της διατροφής όσο και στο κομμάτι της άσκησης , για να το διατηρήσουμε και το χειμώνα. Είναι σημαντικό , το καλοκαίρι να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση αλκοόλ και οινοπνευματωδών κοκτέιλ , αφού αυτά οδηγούν σε ψηλή θερμιδική πρόσληψη.

• Πόσο ευεργετική είναι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού το καλοκαίρι;

Πολλές φορές ακούμε πως το αλάτι επιβραδύνει την αφυδάτωση και ως αποτέλεσμα σε χώρες με ψηλές θερμοκρασίες όπως η δική μας συνιστάται. Αυτό σίγουρα έχει βάση αφού όντως το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην κατακράτηση υγρών αλλά από την άλλη η καθημερινή και υπερβολική κατανάλωση έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι ως λαός τείνουμε να χρησιμοποιούμε 30-40% περισσότερη ημερήσια ποσότητα από την συνιστάμενη τότε αυτό πρέπει να μας ανησυχεί αρκετά. Σίγουρα αυτό που είναι σωστό να κάνουμε είναι να καταναλώνουμε το αλάτι μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Διαβάστε επίσης:  Πέραν των 25.000 οι επισκέψεις στο ΤΑΕΠ Παίδων σε 2 χρόνια

86378862 2775970252446717 1684993709776568320 n

Hot this week

ΟΑΥ: Νέα ομάδα “επόπτη εισαγωγών” για τον έλεγχο αχρείαστων νοσηλειών και επεμβάσεων στο ΓεΣΥ

Στόχος να περιοριστούν οι αχρείαστες εισαγωγές και επεμβάσεις για...

Στέλεχος ΟΑΥ: Βιώσιμο το ΓεΣΥ μέχρι το 2032 σε όλα τα σενάρια μελέτης ILO

Οικονομικά βιώσιμο παραμένει το Ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας...

Στις 11.733 οι ολικές αιμοκαθάρσεις στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης ΓΝ Πάφου το 2024

Σύνολο 11.733 ολικές αιμοκαθάρσεις πραγματοποίησε η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του...

Topics

ΟΑΥ: Νέα ομάδα “επόπτη εισαγωγών” για τον έλεγχο αχρείαστων νοσηλειών και επεμβάσεων στο ΓεΣΥ

Στόχος να περιοριστούν οι αχρείαστες εισαγωγές και επεμβάσεις για...

Πέραν των 25.000 οι επισκέψεις στο ΤΑΕΠ Παίδων σε 2 χρόνια

Ένα μεγάλο εύρος αφορούν τα χιλιάδες περιστατικά που έχουν...

Σημαντική για τους ρευματοπαθείς η αύξηση των φυσιοθεραπειών μέσω ΓεΣΥ

Μια σημαντική εξέλιξη για τους ρευματοπαθείς, αφού μετά...

Στα σκαριά εθνική στρατηγική για διατροφικές διαταραχές, λέει ο Υπουργός Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει να αναπτύξει εθνική στρατηγική...

Συζητήσεις για ΤΑΕΠ Παίδων και σε άλλες πόλεις

Ξεπέρασαν τις 25 χιλιάδες οι επισκέψεις μικρών ασθενών στο...

Related Articles

Popular Categories