Αν θέλεις να φτάσεις την προπόνησή σου σε πολύ υψηλότερα επίπεδα δύναμης και αντοχής, μάθε ότι το σωστό γεύμα μετά το γυμναστήριο είναι ίσως πιο σημαντικό ακόμη και από την ίδια την προπόνηση. Με μια σωστή θρέψη όχι μόνο χτίζεις περισσότερους μυς, αλλά βελτιώνεις τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αναπληρώνεις το γλυκογόνο και ενισχύεις τις προπονητικές σου απαιτήσεις, όσο ψηλά κι αν έχεις βάλει τον πήχη.
Ακόμη καλύτερα, αν δεν αρκεστείς σε μια έτοιμη μπάρα ή ένα πρόχειρο σνακ από την καντίνα, αλλά να μαγειρέψεις μόνος σου το μεταπροπονητικό σου μενού.
Πρώτο πιάτο: αυγά και τυρί
Οι συντάκτες πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις θεωρούν ότι τα θρεπτικά συστατικά που απαντώνται στους κρόκους (υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα), επιτρέπουν στους φθαρμένους μυς σου να κερδίζουν περισσότερα ποσοστά πρωτεϊνικής ανασύνθεσης σε σχέση με την κατανάλωση μόνο των ασπραδιών των αυγών.
– Τι θα χρειαστείς: Ένα ζευγάρι καλοβρασμένα αυγά κομμένα στη μέση πασπαλισμένα με ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρι και λίγο αλάτι.
Πώς θα συνοδεύσεις τα αυγά σου; Με ένα γκουρμέ τυρί.
Η επιστημονική επιθεώρηση Journal of the International Society of Sports Nutrition, αναφέρει ότι το μαλακό τυρί ρικότα προσφέρει περίπου 14 γραμμάρια πρωτεΐνης γάλακτος και είναι πολύ πλούσιο σε λευκίνη, ένα αμινοξύ ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανάπτυξη των μυών μετά από προπόνηση. Η μελέτη επίσης αναφέρει πως το συγκεκριμένο τυρί προάγει κατά 40% περισσότερο την συνοχή της οστικής δομής.
– Τι θα χρειαστείς: Ανακάτεψε ½ φλιτζάνι τυρί ρικότα με ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μπολ. Στην κορυφή πασπάλισε με λίγη γκρανόλα (ένα απίθανο μείγμα βρώμης, σπόρων, ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων).
Κυρίως πιάτο: ψητός σολομός και πουρές
Οι έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων που υπάρχουν σε ορισμένα ψάρια όπως ο σολομός, μεταφράζεται σε χαμηλότερα επίπεδα μυαλγίας και τραυματισμών μετά την άσκηση.
– Τι θα χρειαστείς: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνεις χωρίς λάδι το φιλέτο σολομού μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δυο μεριές. Στην άκρη του πιάτου πρόσθεσε μια χούφτα άγρια ρόκα.
Δες πώς το κάνει ο Jamie Oliver μέσα σε ένα λεπτό της ώρας:
Πώς θα συνοδεύσεις το σολομό σου; Με πουρέ γλυκοπατάτας. Γιατί;
Μια αναφορά στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Applied Physiology δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες όπως οι γλυκοπατάτες, αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών που πολεμούν το στρες μετά την άσκηση, γεγονός που μπορεί να τονώσει περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα.
– Τι θα χρειαστείς: Την ώρα που ψήνεται το φιλέτο σολομού, βάλε μια μέτρια γλυκοπατάτα στο φούρνο μικροκοκυμάτων, αφού πρώτα την έχεις τρυπήσει με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία. Μόλις είναι έτοιμη, ξεφλούδισέ τη και βάλε τη στο μπλέντερ μαζί με δυο κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ και μια πρέζα αλάτι. Πολτοποίησε και σέρβιρε.
Το ποτό σου: χυμός ροδιού
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients ανακάλυψε ότι οι λάτρεις του χυμού ροδιού παρουσίασαν λιγότερη μυϊκή βλάβη αμέσως μετά την προπόνηση και έως και 48 ώρες αργότερα, χάρη στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του συγκεκριμένου καρπού.
– Τι θα χρειαστείς: Δυο μεγάλα, ώριμα ρόδια, τα οποία περνάς από έναν χειροκίνητο αποχυμωτή (ώστε να πάρεις μόνο το ζουμί του). Τοποθετείς το απόσταγμα σε μπλέντερ και προσθέτεις μια κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου, ¼ κουταλιού γλυκού κανέλα και τριμμένο πάγο.