Επιστήµονες του Πανεπιστηµίου Κύπρου, αξιοποιώντας τις προοπτικές που προσφέρει η νανοτεχνολογία στη φαρµακευτική́ τεχνολογία, έχουν παρασκευάσει πολυµερικά νανοσωµατίδια για τη σχεδιασµένη µεταφορά της αντισταµινικής ουσίας τράνιλαστ στον καρκινικό όγκο του µαστού, σύµφωνα µε ανακοίνωση του Πανεπιστηµίου Κύπρου που δηµοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές, έγκριτο επιστηµονικό περιοδικό Nature Communications.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του µαστού είναι µία επιθετική µορφή καρκίνου που αποτελεί το 10-20% των περιπτώσεων καρκίνου του µαστού. Οι όγκοι αυτοί συνήθως είναι πιο επιθετικοί και παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση σε σχέση µε άλλους τύπους καρκίνου του µαστού, µε αποτέλεσµα να έχουν αυξηµένο ποσοστό µετάστασης.
Μελέτες που έγιναν στο Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστηµίου Κύπρου, µε επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο του Τµήµατος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, κατέδειξαν ότι η ουσία τράνιλαστ καταστέλλει την παραγωγή δοµικών στοιχείων του µικροπεριβάλλοντος του όγκου, όπως το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ. Τα στοιχεία αυτά, αναφέρει η ανακοίνωση, προκαλούν τη δηµιουργία µιας πυκνής καρκινικής µάζας που εµποδίζει το φάρµακο της αντικαρκινικής θεραπείας να φτάσει στα καρκινικά κύτταρα σε ποσότητες αρκετές για να τα εξαλείψει.
Αναφέρεται ότι η ουσία τράνιλαστ µειώνει την ποσότητα του κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, µε αποτέλεσµα να µειώνεται και η πυκνότητα του όγκου, ο όγκος να µαλακώνει και να ανοίγουν δίοδοι για την αποτελεσµατική µεταφορά της αντικαρκινικής θεραπείας. Τα αποτελέσµατα της µελέτης αποδεικνύουν ότι τα νανοσωµατίδια που περιέχουν τράνιλαστ είναι ικανά να αποσυµφορήσουν το µικροπεριβάλλον του όγκου και να ενισχύσουν την αντικαρκινική δράση νανοθεραπείας και ανοσοθεραπείας σε προκλινικά µοντέλα τριπλά αρνητικού καρκίνου του µαστού.
Η ερευνητική οµάδα, αναφέρει η ανακοίνωση, έχει αποδείξει πως η χορήγηση της προκυµµένης νανοθεραπείας σε συνδυασµό µε την ανοσοθεραπεία στους καρκινικούς όγκους που είχαν αρχικά λάβει τα νανοσωµατίδια τράνιλαστ µπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση του όγκου και στη δηµιουργία ανοσολογικής µνήµης. ∆ηλαδή το ανοσοποιητικό σύστηµα των προκλινικών µοντέλων αναγνώριζε τα καρκινικά κύτταρα και εµπόδιζε την επανεµφάνιση του όγκου.
Κάνοντας χρήση της ελαστογραφίας µε υπερήχους, µιας µη επεµβατικής µεθόδου απεικόνισης στον καρκινικό ιστό, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πιο µαλακοί όγκοι είχαν καλύτερη απόκριση στην αντικαρκινική θεραπεία, επιβεβαιώνοντας τη χρησιµότητα της µεθόδου για πρόβλεψη της αντικαρκινικής θεραπείας.
Τα νανοσωµατίδια αναπτύχθηκαν σε συνεργασία µε την ερευνητική οµάδα του αναπληρωτή καθηγητή Ορέσιο Καµπράλ του Πανεπιστηµίου του Τόκιο. Πρώτοι συγγραφείς στη µελέτη είναι οι ερευνητές από το Πανεπιστήµιο Κύπρου, ∆ρ Μυροφόρα Παναγή και ο ∆ρ Φώτιος Μπεκρής.