Πολλοί άνθρωποι έχουν αδυναμία στη σοκολάτα και πολλές φορές δεν ξέρουν ποιο είδος να προτιμήσουν.
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επιτρέπει ακόμα και τη σοκολάτα, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.
Η σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται κυρίως από βούτυρο, κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.
Αν η επιλογή δυσκολεύει κι εσάς, μια γρήγορη ματιά στον κάθε τύπο σοκολάτας μπορεί να σας βοηθήσει.
Είδη σοκολάτας
Η μαύρη σοκολάτα που θεωρείται και η πιο υγιεινή, περιέχει περισσότερο κακάο από τα άλλα είδη, βούτυρο, αλλά μικρότερη ποσότητα ζάχαρης συγκριτικά με τους άλλους τύπους σοκολάτας.
Η σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται κυρίως από βούτυρο, κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.
Περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα κακάο σε σχέση με τη μαύρη σοκολάτα, ενώ περιέχει και πολλά λιπαρά.
Η λευκή σοκολάτα περιέχει πολλή ζάχαρη, γάλα, αλλά δεν περιέχει κακαόμαζα, γι’ αυτό και κανονικά δε θεωρείται σοκολάτα.
Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου, δεν έχει και σκούρο χρώμα και μόνο το λίπος της προέρχεται από τους σπόρους του κακάο.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η βιολογική σοκολάτα.
Είναι ακριβότερη από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται καλύτερη ποιοτικώς από τις υπόλοιπες, και με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.
Έχει βρεθεί ότι η μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε κακάο έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Τα οφέλη της σοκολάτας
Αντιοξειδωτική δράση
Η σοκολάτα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών.
Οι ουσίες που περιέχει, όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, υπερέχουν σε σχέση με τα περισσότερα τρόφιμα.
Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα παρέχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ακόμα και από τα μούρα, που θεωρούνται μια από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές.
Τριπλή δράση για την προστασία της καρδιάς
Η κατανάλωση της σοκολάτας μπορεί να συμβάλει στην προστασία της καρδιάς.
Τα συστατικά της φαίνεται ότι προστατεύουν από την οξείδωση της κακής χοληστερίνης που αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
Αποτέλεσμα αυτής της προστατευτικής δράσης είναι η χαμηλή εναπόθεση χοληστερίνης στις αρτηρίες.
Έτσι η μαύρη σοκολάτα που περιέχει κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, φαίνεται ότι ελαττώνει την κακή χοληστερόλη και αυξάνει την καλή χοληστερόλη.
Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας
Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη που περιέχονται στο κακάο διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Επίσης, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, του νευροδιαβιβαστή που έχει ηρεμιστική δράση.
Τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι συνήθως χαμηλά σε άτομα με κατάθλιψη και σε γυναίκες με συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Τέλος, έχετε στο μυαλό σας ότι και οι θερμίδες στις σοκολάτες διαφέρουν.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει 502 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η γάλακτος 535 θερμίδες για την ίδια ποσότητα, ενώ η λευκή 539 θερμίδες.