Thursday, November 28, 2024

Μία «επίσκεψη» στη δρα Google μπορεί να κάνει τους ασθενείς λίγο καλύτερους στη διάγνωση

Οι γιατροί συχνά συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην ψάχνουν στο διαδίκτυο για να κάνουν διάγνωση των συμπτωμάτων τους, επειδή μπορεί να μπερδευτούν ή να τρομοκρατηθούν χωρίς λόγο. Όμως, μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί ασθενείς κάνουν κάπως καλύτερες αυτοδιαγνώσεις της κατάστασής τους χάρη στη βοήθεια της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να αυξάνεται το άγχος τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Λιβάιν του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», μελέτησαν 5.000 άτομα που κλήθηκαν να ψάξουν στο διαδίκτυο προκειμένου να κάνουν μόνοι τους διάγνωση για διάφορα ήπια έως σοβαρά συμπτώματα που υποτίθεται ότι είχαν συγγενείς τους.

Διαβάστε επίσης:  Ηλεκτρονικός οδηγός για το ΓεΣΥ: Επικοινωνία, πληροφόρηση και στοιχεία παρόχων

Διαπιστώθηκε ότι μετά τη διαδικτυακή αναζήτηση οι συμμετέχοντες ήταν ελαφρώς καλύτεροι στο να διαγνώσουν σωστά το ιατρικό περιστατικό τους, χωρίς να νιώσουν κατ’ ανάγκη κάποια αυξημένη ανησυχία από όσα έμαθαν χάρη στη «δρα Google».

«Έχω ασθενείς, όλη την ώρα, οι οποίοι για τη μόνη αιτία που έρχονται στο ιατρείο μου είναι επειδή έψαξαν στη Google κάτι και το ίντερνετ τους είπε ότι έχουν καρκίνο. Οπότε αναρωτιέται κανείς πόση κυβερνο-υποχονδρία δημιουργεί το διαδίκτυο. Η μελέτη μας, πάντως, δείχνει ότι είναι εντάξει να πει κανείς στους ασθενείς του “γκούγκλαρέ το”. Δεν πρόκειται να προκληθεί ιδιαίτερο πρόβλημα από αυτό και μάλιστα μπορεί να προκύψει και κάτι καλό», ανέφερε ο δρ Λιβάιν.

Διαβάστε επίσης:  Τι είναι το CoQ10 και ποια τα οφέλη του για το δέρμα

Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν είναι σαφές εάν το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που τα συμπτώματα τα είχαν οι ίδιοι οι άνθρωποι και όχι κάποιος συγγενής τους. Επίσης, εκ των πραγμάτων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί όλων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ιατρικές αναζητήσεις, συνεπώς μπορεί κάποιοι, όντως, να επηρεασυούν αρνητικά.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2777835?resultClick=3

Hot this week

Συνάντηση Υπ.Υγείας με ΠΑΣΥΚΙ – ΠΑΣΥΔΥ αύριο για την απεργία των γιατρών

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα και...

1,3 δισεκατομμύρια ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Υγείας από τον ΟΚΥπΥ

1,3 δισεκατομμύρια ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Υγείας από τον...

Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία των ιατρών του δημοσίου

Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία των ιατρών του...

Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία γιατρών στα Νοσοκομεία Πάφου και Π. Χρυσοχούς

Συνεχίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και στο Νοσοκομείο...

Related Articles

Popular Categories