Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, όπως αλλαντικά και λουκάνικα, δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2, αλλά συνδέεται και με γνωσιακή έκπτωση και άνοια, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και ψάρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας έως 20%.
Ποια είναι τα ευρήματα της μελέτης;
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 133.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθούνταν για διάστημα έως και 43 ετών. Από αυτούς, πάνω από 11.000 διαγνώστηκαν με άνοια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- Η κατανάλωση περισσότερο από ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα (π.χ. 2 φέτες μπέικον ή 1 λουκάνικο χοτντόγκ) αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 13%.
- Όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος εμφάνιζαν γνωσιακή γήρανση κατά 1,6 έτη για κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα.
Ο πιθανός μηχανισμός σύνδεσης
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το φαινόμενο ίσως συνδέεται με το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), μια ουσία που παράγουν τα μικρόβια του εντέρου μετά την κατανάλωση κρέατος. Το TMAO μπορεί να συμβάλλει στη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο (αμυλοειδές και ταυ), που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, το υψηλό λίπος και το αλάτι των αλλαντικών ενδέχεται να επιδεινώνουν την υγεία του εγκεφάλου, καθιστώντας απαραίτητη τη μείωση της κατανάλωσής τους.
Οι ερευνητές καλούν σε αναθεώρηση των διατροφικών οδηγιών, υπογραμμίζοντας ότι η γνωσιακή υγεία θα πρέπει να αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.