Monday, April 21, 2025

Λάδι καρύδας: πού μπορείς και πού δεν μπορείς να χρησιμοποιείς

Αν έπρεπε να διαλέξουμε το πιο αγαπημένο συστατικό του καλοκαιριού, αυτό θα ήταν το λάδι καρύδας το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μπει στα περισσότερα boudoir αλλά και τα νεσεσέρ των διακοπών. Ο λόγος που είναι τόσο διάσημο είναι γιατί όντως κάνει δουλειά αλλά πολύ περισσότερο από αυτό είναι ότι είναι και αρκετά οικονομικό και το βρίσκεις παντού: στα καταστήματα καλλυντικών, στο αγαπημένο σου μέρος από όπου αγοράζεις βιολογικά προϊόντα και φυσικά σε όλα τα super market.

 

Τι είναι το λάδι καρύδας

Είναι περιττό να σου πούμε ότι το λάδι καρύδας είναι το λάδι που προέρχεται από την καρύδα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να τονίσουμε εδώ είναι το τι περιέχει το λάδι καρύδας ώστε να έχει όλες αυτές τις ιδιότητες. Σημείωσε: το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες πράγμα που σημαίνει ότι σκοτώνει τα μικρόβια και μειώνει την φλεγμονή. Επίσης, είναι πλούσιο σε ωμέγα 6 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό και καταπραϋντικό.

Διαβάστε επίσης:  Άργιλοι και τι προσφέρουν

Γιατί είναι απαγορευτικό για το πρόσωπο

Το λάδι καρύδας είναι φαγεσωρογόνο που σημαίνει ότι φράζει τους πόρους. Όταν βλέπεις την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» ή «non comodegenic» σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άφοβα ακόμη και αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα γιατί δεν πρόκειται να φράξει τους πόρους. Αυτό που κάνουν τα πρώτα προϊόντα, άρα και το λάδι καρύδας, είναι να δημιουργούν ένα πολύ παχύ στρώμα ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και την επιδερμίδα μη επιτρέποντας, έτσι, τους πόρους να αναπνεύσουν. Άρα, αν διάβασες κάπου ότι είναι καλό να κοιμηθείς με ένα παχύ στρώμα λάδι καρύδας στο πρόσωπό σου για ενυδάτωση, μην το κάνεις γιατί το πιθανότερο είναι να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί με σπυράκια. Πέραν αυτού, το λάδι καρύδας δεν προσφέρει ενυδάτωση! Κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα. Και αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Γιατί, όμως, το λάδι καρύδας είναι τέλειο για το σώμα!

Διαβάστε επίσης:  Εκδήλωση για τη ΔΕΠΥ στα παιδιά με τη συμμετοχή ειδικών από το The MentalHub Media

Σε αντίθεση με το πρόσωπό μας, το σώμα μας δεν έχει τόσους πολλούς πόρους οπότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις εκεί για να κλειδώσεις την υγρασία. Κάτι που πρέπει να ξέρεις, επίσης, είναι ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς το λάδι καρύδας το καλοκαίρι στο σώμα σου παρά τον χειμώνα. Γιατί; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι πρακτικός! Το λάδι καρύδας είναι σαν κερί! Γίνεται στέρεο στο κρύο και λιώνει στις υψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, βεβαίως, μπορείς να ζεστάνεις το λάδι καρύδας σε ένα καλοριφέρ και να λύσεις αυτό το πρόβλημα. Σωστά; Και κάπου εδώ έρχεται ο δεύτερος λόγος: όταν υπάρχει έντονη ζέστη, το νερό που έχουμε στην επιδερμίδα μας έχει την τάση να εξατμίζεται οπότε σε αυτή την περίπτωση το λάδι καρύδας δημιουργεί ένα φραγμό «κλειδώνοντας» την υγρασία στην επιδερμίδα. Bonus: δίνει και αυτή την τέλεια λάμψη.

Διαβάστε επίσης:  Επίσκεψη ΑΚΕΛ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας «Το ΤΑΕΠ λειτουργεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες»

Πώς κάνεις ντεμακιγιάζ με λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι λάθος να μένει στο πρόσωπο (το πρόσωπο έχει πολλούς πόρους- το λάδι καρύδας είναι φαγεσωρογόνο- το λάδι καρύδας μπορεί να φράξει τους πολλούς πόρους και να βγάλεις σπυράκια) ωστόσο μπορείς να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου με αυτό αφού «λιώνει» τα πάντα, ειδικά, ειδικά αν κάνεις full makeup. Ποια, είναι, όμως η σωστή διαδικασία για να το χρησιμοποιήσεις; Βάλε λίγη ποσότητας στις παλάμες σου και κάνε μασάζ στο πρόσωπό σου. Έπειτα πάρε ένα flannel (ειδικά πανάκια καθαρισμού για το πρόσωπο) βρέξε με ζεστό νερό, στύψε και έπειτα αφαίρεσε το μακιγιάζ σου. Όπως ξέρεις, το λάδι καρύδας όπως και κάθε λάδι δεν κάνει καλή… παρέα με το νερό, άρα μην επιχειρήσεις να το αφαιρέσεις με νερό γιατί δεν θα το κάνεις σωστά. Και φυσικά, αφού καθαρίσεις (με) το μακιγιάζ, προχώρησε στον καθαρισμό της επιδερμίδας σου, αυτής καθεαυτής.

Hot this week

Πρόστιμα €39.000 από τον ΟΑΥ σε παρόχους του ΓεΣΥ για παρατυπίες σε τομογραφίες και ιατρικές πράξεις

Διοικητικά πρόστιμα ύψους €39.000 επιβλήθηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης...

Κεντρικός ο ρόλος της ιατρικής επιστήμης για προστασία δικαιωμάτων ασθενών, λέει ο ΠΙΣ

Τον κεντρικό ρόλο των συστημάτων υγείας και της ιατρικής...

ΟΚΥΠΥ: Δεν παραιτήθηκαν 13 γιατροί από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Διευκρινίσεις από τον ΟΚΥΠΥ για τις πρόσφατες παραιτήσεις στο...

Στο Υπουργικό την Τετάρτη το μοντέλο λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου

Κατατίθεται την Τετάρτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργού...

Topics

Πολιτική εγκατάλειψης των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Της Ελένης Κωνσταντίνου Η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι...

ΟΣΑΚ: Ορόσημο η 18η Απριλίου για τα δικαιώματα των ασθενών

Η 18η Απριλίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, αναδεικνύει...

ΟΚΥΠΥ: Δεν παραιτήθηκαν 13 γιατροί από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Διευκρινίσεις από τον ΟΚΥΠΥ για τις πρόσφατες παραιτήσεις στο...

Related Articles

Popular Categories