Saturday, November 23, 2024

Κύπρος ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών

 

Επικίνδυνη για τους ασθενείς η μικροβιακή αντοχή 

 

Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών και συνεπακόλουθης μικροβιακής αντοχής.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης σχετικά με την υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή «Ενιαία Υγεία», που σύστησε το Υπουργείο Υγείας, για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής. Σκοπός, η σωστή ενημέρωση για την ανάγκη της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, καθώς και την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, δηλαδή της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά είναι η προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση της.

Διαβάστε επίσης:  ΑΚΕΛ: Η απεργία των γιατρών γίνεται με πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησηςκαι του αρμόδιου Υπουργού

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η εσφαλμένη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δραστικότητας των αντιβιοτικών στο μέλλον. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι επικίνδυνα για όλους, καθώς προκαλούν λοιμώξεις, οι οποίες είναι δύσκολο να θεραπευθούν. Για παράδειγμα πρέπει να αποφεύγεται η «αυτοθεραπεία».

Πρόκειται για τη λήψη αντιβιοτικών από τον ασθενή, χωρίς ιατρική συμβουλή, μέσω της χρήσης αντιβιοτικών που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες ή της αγοράς αντιβιοτικών από φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

Η πιο πάνω πρακτική πρέπει να αποφεύγεται, δεδομένου ότι πολλές ασθένειες που εκδηλώνονται, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, παρόλο που ενδέχεται να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, πιθανόν να μην απαιτούν την ίδια θεραπεία. Ακόμα και εάν παρουσιάζονται πανομοιότυπα συμπτώματα, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το ίδιο αντιβιοτικό, που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη ασθένεια. Μόνο ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να κρίνει, εάν κάποια ασθένεια απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Διαβάστε επίσης:  Ευαρέσκεια αλλά και ανησυχία εξέφρασε στον Υπ.Υγείας ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε πως τα αντιβιοτικά δεν έχουν ιδιότητες παυσίπονου, ως εκ τούτου δεν ανακουφίζουν από πονοκεφάλους, πόνους ή πυρετό. Είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις και δεν μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

Δεδομένου ότι, έως και 80% των ασθενειών του χειμώνα και της άνοιξης που επηρεάζουν τη μύτη, τα αυτιά, τον λαιμό και τους πνεύμονες είναι ιογενούς προέλευσης, τα αντιβιοτικά δεν μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν παρενέργειες.

 

 

Hot this week

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης...

Προκήρυξη τριών κενών θέσεων Τεχνικών Μηχανικών (Ηλεκτρολογίας) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για τρεις (3) κενές θέσεις Τεχνικών Μηχανικών (Ηλεκτρολογίας) του Οργανισμού...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Μηχανολογική Μηχανική) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Μηχανολογική Μηχανική) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών...

Προκήρυξη τριών κενών Θέσεων Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Πολιτική Μηχανική) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για τρεις (3) κενές θέσεις Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Πολιτική Μηχανική) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας,...

Related Articles

Popular Categories