Κορωνoϊός : Σημαντικές ανωμαλίες στα μάτια ορισμένων βαρέως νοσούντων ασθενών

Γάλλοι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μαγνητικές απεικονιστικές εξετάσεις, βρήκαν σημαντικές ανωμαλίες στα μάτια μερικών ασθενών με σοβαρή Covid-19.

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη οφθαλμολογικής εξέτασης των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη από κοροναϊό, έτσι ώστε, στο μέτρο που χρειάζεται, να τύχουν -έγκαιρα- της κατάλληλης θεραπείας.

Ενώ ο κοροναϊός SARS-CoV-2 -πρώτιστα- πλήττει τους πνεύμονες, έχει συνδεθεί, επίσης, με παθήσεις των ματιών, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια και η επιπεφυκίτιδα.

Έως τώρα, όμως, έχει υπάρξει περιορισμένη έρευνα πάνω στη φύση και στη συχνότητα αυτών των ανωμαλιών στα μάτια σε συνάρτηση με την Covid-19.

Για να γίνουν γνωστά περισσότερα πράγματα, η Γαλλική Εταιρεία Νευροακτινολογίας προχώρησε στη μελέτη 129 ασθενών με σοβαρή Covid-19, οι οποίοι έκαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:  Υπουργείο Υγείας: Ικανοποιητική η ανταπόκριση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης

Από αυτούς, οι εννέα (ποσοστό 7%) εμφάνιζαν αφύσικα ευρήματα στους βολβούς των ματιών τους, κυρίως έναν ή περισσότερους όζους στο πίσω μέρος του βολβού.

Οι οκτώ από τους εννέα ασθενείς είχαν περάσει καιρό διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσοκομείου ή σε στάση μπρούμυτα, κάτι που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα μάτια.

Και οι εννέα είχαν όζους στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, στο πίσω μέρος του ματιού που ευθύνεται για την κεντρική όραση (οι οκτώ και στα δύο μάτια).

Από τους εννέα, οι δύο είχαν διαβήτη, οι δύο υπέρταση και οι έξι ήταν παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ογκουστίν Λεκλέρ του Πανεπιστημίου του Παρισιού και του Τμήματος Νευροακτινολογίας του Νοσοκομείου του Ιδρύματος Αντόλφ ντε Ροτσίλντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Radiology της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β. Αμερικής, ανέφεραν ότι όλοι οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 πρέπει να εξετάζονται με βυθοσκόπηση, οπτική τομογραφία συνοχής κ.ά.

Διαβάστε επίσης:  Κόκκινος συναγερμός στα κρατικά νοσηλευτήρια λόγω αυξημένης πληρότητας

Ο δρ Λεκλέρ τόνισε ότι τα σοβαρά προβλήματα στα μάτια μπορεί να περάσουν απαρατήρητα στο νοσοκομείο, ιδίως στις ΜΕΘ, επειδή οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα για τη ζωή τους και η προσοχή των γιατρών είναι στραμμένη αλλού.

Ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τη δημιουργία όζων στα μάτια των ασθενών με Covid-19 παραμένει άγνωστος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να σχετίζεται με τη φλεγμονή που πυροδοτεί ο ιός.

Οι τυχόν οφθαλμολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς με λιγότερο σοβαρή Covid-19 βρίσκονται υπό εξέταση.

Hot this week

ΑΚΕΛ: Προτεραιότητα η υγεία των πολιτών στην κατ’ άρθρο συζήτηση για τα απεικονιστικά κέντρα

Σήμερα, στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, ξεκίνησε η κατ’...

Στα ύψη οι εισαγωγές λόγω γρίπης – Αναμένεται περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες

Σοβαρή έξαρση παρουσιάζει η γρίπη στην Κύπρο, με τις...

Novo Nordisk: Πράσινο φως στις ΗΠΑ για το χάπι κατά της παχυσαρκίας Wegovy 

Η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk ‘λάνσαρε’ τη Δευτέρα...

Τη σύσταση της «Κοινωνικής Συμμαχίας για τον Πολίτη» ανακοίνωσαν ΚΥΣΟΑ, ΟΣΑΚ και Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας και στη σύσταση της «Κοινωνικής...

Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Κύπρο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία...

Related Articles

Popular Categories