Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η παχυσαρκία ακόμα και για ασθενείς με ήπια συμπτώματα

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από κορονοϊό στην οξεία φάση. Επίσης, έχει καταδειχθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών, ένα σύνδρομο που συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως long COVID.

Επιπρόσθετα, κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει την ανησυχία για το αν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, γεγονός που δεν έχει καθολικά αποδειχθεί ως τώρα. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, έδειξε ότι παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τους ασθενείς με ήπια COVID-19.

Κορονοϊός: Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε περισσότερους από 500 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί για κορωνοϊό αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Περίπου δύο τρίτα των συμμετεχόντων σε αυτή τη νέα μελέτη ήταν υπέρβαροι (Δείκτης Μάζας Σώματος, ΔΜΣ 25-30 kg/m2) ή παχύσαρκοι (ΔΜΣ >30 kg/m2). Τα ποσοστά είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ και πολλών άλλων δυτικών χωρών.

Διαβάστε επίσης:  Νοσοκομείο Αθαλάσσας: 20 χρόνια φαγούρα και αναβολές για τη Β’ φάση ανέγερσης

Βρέθηκε ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτωματολογία σε σύγκριση με τα νορμοβαρή άτομα (67% έναντι 34%). Επίσης, είχαν μεγαλύτερης διάρκειας αναπνευστικά συμπτώματα (μέσος όρος 7 ημερών έναντι 4 ημερών), καθώς και περισσότερα συμπτώματα σε αριθμό, όπως συνδυασμό βήχα και δύσπνοιας.

Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν τόσο ενήλικες όσο και εφήβους. Οι άνθρωποι με παχυσαρκία παρουσιάζουν χρόνια συστηματική φλεγμονή, ανοσολογική δυσλειτουργία αλλά και ποικίλες συννοσηρότητες, που μπορεί να επηρεάζουν την κλινική εικόνα και να εξηγούν τα αποτελέσματα αυτά.

Τα στοιχεία που έχουμε συνολικά ως τώρα ωθούν ως επιστήμονες να συμβουλεύουν τους πολίτες για μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και για παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος.

Διαβάστε επίσης:  Νέος τιμοκατάλογος ΓεΣΥ: Αλλαγές σε 291 φάρμακα από 2 Φεβρουαρίου

Hot this week

Νοσοκομείο Αθαλάσσας: 20 χρόνια φαγούρα και αναβολές για τη Β’ φάση ανέγερσης

Παρά τις δεκάδες μελέτες και ανακαινίσεις, το μοναδικό νοσηλευτήριο...

Στο δεύτερο μισό του 2026 οι προσφορές για το Νέο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς

Αποφασίστηκε η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς Σάρκα...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ (30-01-2026)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Πρόστιμο €30.000 ΟΑΥ σε πάροχο για αμέλεια στην καταχώρηση αιτημάτων

Ιδιωτικό νοσοκομείο του Γενικού Συστήματος Υγείας καλείται να καταβάλει...

Ιός Nipah: Υψηλή θνητότητα αλλά περιορισμένη μετάδοση – Τι εξηγεί ο Δρ. Καραγιάννης

Παρά το υψηλό ποσοστό θνητότητας που παρουσιάζει, ο ιός...

Related Articles

Popular Categories