Κορωνοϊός: Η νόσος που αυξάνει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Νέα ερευνητικά στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ρίχνουν φως στους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βαρύτητα των συμπτωμάτων των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 αλλά και στις πιθανές διαθέσιμες θεραπείες για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα συγκεκριμένο ένζυμο, το SETDB2, ευθύνεται για την ιδιαίτερη ευαισθησία των συγκεκριμένων ασθενών στη νόσο COVID-19. Πρόκειται για το ίδιο ένζυμο που επηρεάζει την ικανότητα επούλωσης πληγών των πασχόντων με σακχαρώδη διαβήτη.

Ο ερευνητής ιατρός W. James Melvin και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να διερευνήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ του ενζύμου και της εκτεταμένης φλεγμονής που είχαν παρατηρήσει σε ασθενείς με COVID-19 στις ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης:  Εθελοντική ανάκληση αντιβιοτικών Clarem και Ermyced από τη Remedica – Ποιες παρτίδες επηρεάζονται

Για τις ανάγκες της έρευνας, χρησιμοποίησαν αρχικά ένα μοντέλο με ποντίκια, αποδεικνύοντας ότι οι τιμές του συγκεκριμένου ένζυμου ήταν χαμηλές στα μακροφάγα – ανοσοκύτταρα που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Μεταγενέστερα παρατήρησαν το ίδιο φαινόμενο σε μονοκύτταρα – μακροφάγα κύτταρα στο αίμα ασθενών με διαβήτη που εκδήλωσαν βαριάς μορφής COVID-19.

Με δυο λόγια, αυτό που συνέβαινε στον οργανισμό των ασθενών ήταν το φαινόμενο της «καταιγίδας κυτταροκινών», της εσφαλμένης αλλά έντονης φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιή κύτταρα.

Όπως εξηγεί ο James Melvin, και στο ζωικό μοντέλο αλλά και στους ανθρώπους, όσο το συγκεκριμένο ένζυμο μειωνόταν, τόσο αυξανόταν η φλεγμονή. Παράλληλα όμως, το μονοπάτι κυτταρικής σηματοδότησης JAK1/STAT3 ρυθμίζει το ένζυμο SETDB2 στα μακροφάγα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.

Διαβάστε επίσης:  Υπ. Υγείας: Το σημαντικότερο έργο μετά το ΓεΣΥ το Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης

Συνδυάζοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι κοντά στην εύρεση θεραπείας και για τους συγκεκριμένους ασθενείς, καθώς προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η ιντερφερόνη, μια κυτοκίνη σημαντική για την ιική ανοσία, αύξησε το ένζυμο SETDB2 ως αντίδραση στην επούλωση των πληγών.

Από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ο ορός του αίματος των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ με σοβαρά συμπτώματα, είχε μειωμένα επίπεδα ιντερφερόνης βήτα σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη.

Θέλοντας να επιβεβαιώσουν τη συγκεκριμένη θεωρία, η ομάδα χορήγησε την ιντερφερόνη βήτα σε ποντίκια με σακχαρώδη διαβήτη που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυξήθηκε το ένζυμο SETDB2 και μειώθηκαν οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες, αποτελέσματα ιδιαίτερα σημαντικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης:  Επικίνδυνη συνήθεια: Γιατί οι Κύπριοι παίρνουν αντιβιοτικά… χωρίς λόγο

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα σημαντικά αυτά ευρήματα θα συμπεριληφθούν τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές της ιντερφερόνης ενώ παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη εφαρμογής της συγκεκριμένης θεραπείας σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Hot this week

Προκήρυξη μίας κενής Ιατρικού Λειτουργού (Ιστοπαθολόγου Ιατροδικαστή) (21-11-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

ΕΛΠΙΔΑ και Club of Rome παρουσιάζουν το Κυπριακό Διεθνές Σχέδιο Δράσης για παιδιά με καρκίνο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου στο «Σπίτι...

Κομισιόν: Εγκρίνει ουσία για την καταπολέμηση της πνευμονομάθειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε την Τρίτη άδεια κυκλοφορίας εντός...

Δαμιανός: «Προωθούμε έγκαιρη διάγνωση για SMA» – Eνίσχυση του έργου του Συνδέσμου Μυοπαθών

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί τη συμπερίληψη του προληπτικού ελέγχου...

Related Articles

Popular Categories