Τα αγόρια που παίζουν συχνά βιντεοπαιγνίδια, στην ηλικία των 11 ετών, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη μετά από τρία χρόνια, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.
Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα κορίτσια που περνάνε περισσότερες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Αυστραλία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Psychological Medicine”, ανέφεραν πως τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά την ψυχική υγεία. «Δεν φαίνεται το παίξιμο βιντεοπαιxνιδιών να είναι βλαβερό για την υγεία.
Είναι όντως ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που περνάνε καθιστοί, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση μιας οθόνης είναι εγγενώς επιβλαβής», δήλωσε ο Άαρον Κάντολα του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από την άλλη, τα κορίτσια (αλλά όχι τα αγόρια) που έκαναν τη συχνότερη χρήση των social media, είχαν 13% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από τρία χρόνια, σε σχέση με τα συνομήλικα κορίτσια που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο λιγότερο από μια φορά το μήνα.
Η μέτρια χρήση των social media δεν φάνηκε να αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης. Η έρευνα δεν βρήκε κάποια σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη γενική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και στην κατάθλιψη. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους να είναι πιο δραστήριοι σωματικά και να διακόπτουν τις παρατεταμένες περιόδους καθισιού μπροστά από μια οθόνη, κάνοντας έστω ελαφριά σωματική δραστηριότητα»», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας, Ματς Χάλγκρεν, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.