Σταδιακή να είναι η άρση της ανωνυμότητας, αναφέρουν οι ειδικοί
Το ευαίσθητο θέμα της επωνυμοποίησης του δότη σπέρματος και της ανάγκης εξισορρόπησης των δικαιωμάτων των παιδιών και των δοτών συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη βάση έρευνας της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες στην Επιτροπή, φαίνεται ότι παρουσιάζονται προβλήματα στην υλοποίηση των προνοιών του σχετικού νομοσχεδίου. Η κλινική εμβρυολόγος Ελένη Κυαμίδου υπέδειξε ενδεικτικά ότι παρά τη σχετική πρόνοια του νομοσχεδίου, δεν έχει δημιουργηθεί το σχετικό μητρώο δοτών, ανδρών και γυναικών. Ως εκ τούτου, ανέφερε, υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενώ δότριες υπογράφουν ότι δεν δώρισαν τα ωάρια τους σε άλλους, εντούτοις στην πορεία του χρόνου πάνε σε άλλο κέντρο επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας παρέπεμψε για την επίλυση του προβλήματος αυτού στο Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με το μέλος του Συμβουλίου, Δρα Μιχάλη Αναστασιάδη, να δηλώνει από την πλευρά του ότι πρόκειται για Σώμα που εργάζεται εθελοντικά και κάτω από δύσκολες συνθήκες, που συνεδρίαζε στα υπόγεια του υπουργείου. Παράλληλα, μιλώντας εκ μέρους της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, ο Δρ Νίκος Ζοττής υπέβαλε την εισήγηση σταδιακής άρσης της ανωνυμότητας του δότη όταν το ζευγάρι το ζητά κι όταν ο δότης το επιτρέπει. Υποστήριξε ότι εάν γίνει ξαφνικά η μετάβαση από την ανωνυμία στην επωνυμία, τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην εξεύρεση δοτών, κάτι που, όπως είπε, συμβαίνει στην Αγγλία. Πρόκειται, είπε, για ένα πολυεπίπεδο θέμα που πρέπει να λυθεί σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε η νέα κατάσταση να γίνει δεκτή από την κοινωνία.
Καθυστερεί πειθαρχική έρευνα κατά στελέχους Αστυνομίας
Επίσης, τη δυσφορία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκαλεί η καθυστέρηση της πειθαρχικής έρευνας εναντίον στελέχους της Αστυνομίας που ελέγχεται για καταγγελίες κακοποιητικής συμπεριφοράς σε 12 υφιστάμενούς του. Τα μέλη της Επιτροπής αντέδρασαν έντονα, καθώς η πειθαρχική έρευνα συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη από το 2021 κι ενώ το συγκεκριμένο στέλεχος της Αστυνομίας αφυπηρετεί τον Απρίλιο του 2024 και μέχρι τότε έλαβε άδεια ασθενείας. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπέδειξε ότι σε τέτοιες καταστάσεις αυτή η πρακτική είναι ο τέλειος τρόπος για να αποφύγουν κάποιοι τη δίκη και γνωστοποίησε ότι θα δώσει οδηγίες στη Γραμματεία για σύνταξη τροπολογίας επί της σχετικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία όταν κάποιος επικαλείται άδεια ασθενείας σε τέτοιες περιπτώσεις, να επιβάλλεται γνωμοδότηση από ιατροσυμβουλιο. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, τόνισε ότι η πειθαρχική διαδικασία πρέπει να γίνει ανεπηρέαστα σε σύντομο χρόνο για διασφάλιση δικαιωμάτων και των δύο πλευρών.
Φόβοι για συγκάλυψη πειθαρχικής αστυνομικού
Ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρέθηκε και η υπόθεση του αξιωματικού Αστυνομίας που καταγγέλθηκε πριν από δυο χρόνια σχεδόν για εξευτελιστική συμπεριφορά κατά των υφιστάμενών του και για εργασιακό εκφοβισμό, ο οποίος μέχρι την αφυπηρέτησή του βρίσκεται σε άδεια ασθενείας.