Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα επικίνδυνα συμπτώματα

Η θνησιμότητα του ορθοκολικού καρκίνου μειώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μεγάλης αποτελεσματικότητας των νεότερων θεραπειών και η συχνότητα του μειώνεται επίσης σταθερά σε ηλικίες άνω των 50 ετών (λόγω της ολοένα και περισσότερης εφαρμογής του ενδοσκοπικού ελέγχου σαν screening και ως εκ τούτου της αφαίρεσης των ευρισκομένων πολυπόδων). Η συχνότητα ωστόσο της εμφάνισης του CRC σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό περίπου 2,1 % ανά έτος.

Τρέχουσα βιβλιογραφία δείχνει ότι πάνω από το 86% από αυτούς που διαγιγνώσκονται κάτω από την ηλικία των 50 ετών είναι συμπτωματικοί κατά τη διάγνωση και αυτό συνδέεται άμεσα με πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου και συνεπώς χειρότερη έκβαση.

Διαβάστε επίσης:  Αύξηση εποχιακών λοιμώξεων στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου – Νοσηλεύεται 1 παιδί με RSV

Δεν υπάρχουν συνήθως συμπτώματα στην πλειοψηφία των ασθενών με πρώιμο καρκίνο.

Κατά την πρώτη εμφάνιση του ορθοκολικού καρκίνου τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

η απώλεια αίματος από το ορθό
το κοιλιακό άλγος
η κοιλιακή διάταση
έμετοι λόγω απόφραξης του αυλού
η ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία
αλλαγή των συνηθειών του εντέρου
Περίπου 70-90% των περιπτώσεων έχουν διαγνωστεί μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στην πορεία εξέλιξης των πολυπόδων σε καρκίνο απαιτούνται περίπου 8-14 έτη. Μόνο το 20% των περιπτώσεων θα δώσει συμπτώματα πριν τον καρκίνο. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την απεριόριστη βοήθεια που προσφέρει η κολονοσκόπηση και η επακόλουθη πολυπεκτομή στην αντιμετώπιση του ορθοκολικού καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:  Τη σύσταση της «Κοινωνικής Συμμαχίας για τον Πολίτη» ανακοίνωσαν ΚΥΣΟΑ, ΟΣΑΚ και Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συνήθως κληρονομικός. Εμφανίζεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ΠΕ ή πολυπόδων ΠΕ, σε ασθενείς που οι ίδιοι έχουν εμφανίσει πολύποδες του ΠΕ και σε πάσχοντες από χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να τεθεί με δακτυλική εξέταση, αξονική (εικονική) κολονοσκόπηση ή ακτινοσκοπικά με την εξέταση του βαριούχου υποκλυσμού και κυρίως με την ενδοσκόπηση κατωτέρου πεπτικού, την κολονοσκόπηση.

Ο προληπτικός έλεγχος ασυπτωματικών ασθενών ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών και περιλαμβάνει την ετήσια εξέταση κοπράνων για αίμα συνοδευόμενη από δακτυλική εξέταση και συμπληρώνεται απαραιτήτως από κολονοσκόπηση, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 8-10 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:  Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Κύπρο

Ασθενείς με γνωστό ιστορικό συγγενών Α’ βαθμού, ασθενείς με πολύποδες παχέος εντέρου ή φλεγμονώδη νοσήματα (ελκώδη κολίτιδα) θα πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά και σε αρκετά μικρότερη ηλικία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση ασθενών με διαγνωσμένο ορθοκολικό καρκίνο είναι χειρουργική με τη κλασσική ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή λαπαροσκοπικά. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία κατέχουν σημαντική θέση στη αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου, είτε προηγείται της χειρουργικής επέμβασης (μεγάλο στάδιο καρκίνου του ορθού) είτε έπεται του χειρουργείου (προχωρημένος καρκίνος του ΠΕ).

Hot this week

Σε επιφυλακή το Μακάρειο λόγω εποχιακών λοιμώξεων στα παιδιά

Αυξημένα περιστατικά εποχιακών λοιμώξεων καταγράφονται στην Παιδιατρική Κλινική του...

Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Κύπρο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία...

Αύξηση εποχιακών λοιμώξεων στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου – Νοσηλεύεται 1 παιδί με RSV

Αυξημένα περιστατικά εποχιακών λοιμώξεων καταγράφονται στην Παιδιατρική Κλινική του...

Novo Nordisk: Πράσινο φως στις ΗΠΑ για το χάπι κατά της παχυσαρκίας Wegovy 

Η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk ‘λάνσαρε’ τη Δευτέρα...

Related Articles

Popular Categories