Εν αντιθέσει με τα παιδιά και τους εφήβους οι ενήλικες δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη σε ύπνο. Μπορεί ο καλής ποιότητας ύπνος για 7-8 ώρες καθημερινά να είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ωστόσο είναι πολύ λίγος σε σχέση με τις 16 ώρες που χρειάζεται ένα μωρό ή τις 8-10 για έναν έφηβο. Γι’ αυτό για τα παιδιά ένας υπνάκος το μεσημέρι είναι σίγουρα ευεργετικός, τι συμβαίνει όμως με τους ενήλικες; Κάνει καλό ο μεσημεριανός ύπνος;
Πώς μεταφράζεται η ανάγκη για επιπλέον ύπνο
Το βασικό βέβαια για να απαντήσουμε το πιο πάνω ερώτημα είναι να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας «μεσημεριανός ύπνος». Πρόκειται για ένα σύντομο «Να κλείσω λίγο τα μάτια μου»; Ή για ένα «Ξύπνησα! Τι ώρα είναι, τι μέρα είναι και τι χρονιά;». Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σημαίνει ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για τους μεγαλύτερους να είναι ένδειξη άνοιας.
Τι λένε οι έρευνες
Ελβετική έρευνα υποστηρίζει ότι και στον ύπνο μας θα πρέπει να διατηρούμε μια ισορροπία. Αν κοιμόμαστε μερικές φορές την εβδομάδα το μεσημέρι διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και μάλιστα άσχετα από τη διάρκεια. Μάλιστα αυτό επιβεβαιώνεται και από παλιότερη έρευνα που δείχνει ότι τα άτομα με προδιάθεση σε καρδιακά νοσήματα μειώνουν τον κίνδυνο όταν κοιμούνται αρκετά. Και λέγοντας αρκετά εννοούν όχι λιγότερες από 6 και όχι περισσότερες από 9 ώρες την ημέρα.
Μια έρευνα από την Άπω Ανατολή
Για τους Ιάπωνες ο υπνάκος στη δουλειά είναι κάτι πολύ καλό, είναι ένδειξη ότι εργάζεσαι σκληρά. Συγκριτική μελέτη του Πανεπιστημίου του Τόκιο έδειξε ότι ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος διάρκειας λιγότερο από 30 λεπτά είναι ιδιαίτερα ευεργετικός και απομακρύνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αυτό όμως δεν ισχύει εάν η διάρκεια του ύπνου μας είναι μεγαλύτερη. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο σε αυτό το σημείο ότι η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, όχι ότι είναι η αφορμή να συμβεί.