Μια νέα μελέτη υπό τον καθηγητή Scott Lear του Πανεπιστημίου Simon Fraser παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σύνδεση ανάμεσα στα συμπτώματα κατάθλιψης και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.
Η παγκόσμιου βεληνεκούς μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, παρακολούθησε 145.862 μεσήλικες από 21 χώρες και βρήκε μια αύξηση της τάξης του 20% σε καρδιαγγειακά συμβάντα και θανάτους σε ανθρώπους με περισσότερα από τέσσερα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι κίνδυνοι, μάλιστα, ήταν διπλάσιοι στις αστικές περιοχές –όπου θα ζει η πλειοψηφία του πληθυσμού έως το 2050- και πάνω από διπλάσια στους άνδρες.
Σύμφωνα με τον Δρ. Lear, τα αποτελέσματα αυτά αφορούν στο παρόν, καθώς οι ειδικοί αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης θα πρέπει να θεωρηθούν εξίσου σημαντικά με τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, στο πλαίσιο της πρόληψης καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης προσδίδουν αξιοπιστία στις υπάρχουσες πολιτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την ενσωμάτωση θεραπευτικών και προληπτικών παρεμβάσεων για τις ψυχικές διαταραχές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την εργασία αυτή είναι ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση για τους σωματικούς κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία και σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Οι ερευνητές καταλήγουν υποστηρίζοντας ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση μη μολυσματικών παθήσεων και ψυχικών διαταραχών, πρέπει να τεθεί σε παγκόσμια προτεραιότητα, με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι αιεφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ που σχετίζονται με την υγεία.