Η PrEP είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μετάδοσης του HIV

Στις 16 Ιουλίου 2023, το τμήμα διαχείρισης της επιδημίας HIV/AIDS της αμερικανικής κυβέρνησης γιόρτασε την 11η επέτειο από την έγκριση της προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής (Pre Exposure Prophylaxis – PrEP) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Παρόλο που στην Ελλάδα, η διάθεση του PrEP καθυστερεί, η σημασία του για την παγκόσμια δημόσια υγεία παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Η PrEP είναι ένα προληπτικό φάρμακο για άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον HIV αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Η καθημερινή λήψη ενός χαπιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV μέσω σεξουαλικής επαφής έως και 99%. Η PrEP λειτουργεί ως πρόσθετο μέτρο προστασίας, συμπληρώνοντας τη χρήση προφυλακτικών, και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV.

Διαβάστε επίσης:  Χριστόφιας για Νοσοκομείο Αθαλάσσας: «Πολλοί ασθενείς παίρνουν εξιτήριο και μένουν χωρίς καμία υποστήριξη»

 

 

Το στίγμα γύρω από την PrEP, και γενικότερα γύρω από τα ΣΜΝ, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Ο φόβος και η διστακτικότητα που δημιουργεί το στίγμα, εμποδίζει τους ανθρώπους να λάβουν την PrEP και να προστατεύσουν την υγεία τους. Επιπλέον, η διάδοση της παραπληροφόρησης και των στερεοτύπων σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και την υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης.

Η συστηματική ενσωμάτωση της σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, η εύκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας για προληπτικό και διαγνωστικό έλεγχο, η προώθηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η επιστήμη και οι παρεμβάσεις όπως η PrEP πρέπει να υποστηριχθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι και να προστατευτεί η υγεία όλων.

Διαβάστε επίσης:  Καθημερινή διόρθωση προβλημάτων στα νοσοκομεία ζητούν οι ασθενείς

Η PrEP είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μετάδοσης του HIV και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου 95-95-95 του UNAIDS μέχρι το 2030. Αυτός ο στόχος περιλαμβάνει το 95% των ατόμων με HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους, το 95% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 95% να επιτυγχάνουν ιική καταστολή. Η έγκαιρη και σωστή διάθεση της PrEP μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στα συστήματα υγείας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του HIV.

Hot this week

Κοινή ανακοίνωση τριών οργανώσεων: Να ψηφιστούν τροπολογίες που εξυπηρετούν τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων...

Φάρος ελπίδας: Νέο Ογκολογικό Κέντρο στη Λάρνακα

Δημιουργείται Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου που θα εξυπηρετεί...

Έντονη αντίδραση ακτινολόγων στην Κύπρο – Τεχνολόγοι επιχειρούν να αναλάβουν τις τομογραφίες

Έκπληξη και λύπη εξέφρασε η πρόεδρος της ακτινολογικής εταιρείας...

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο 46ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας

. Δρ Γεωργία Καρμιώτη (Προφορική ανακοίνωση) – Outcomes of transfemoral transcatheter aortic valve implantation (TAVI)...

Related Articles

Popular Categories