Sunday, September 14, 2025

Η μεσογειακή διατροφή δεν μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Για τη μεσογειακή διατροφή έχουν γίνει πολλές έρευνες. Τα πλεονεκτήματα στην υγεία όποιου την ακολουθεί είναι πολλά.
Ισχύει όμως ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας;
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλε Γκλανς του Πανεπιστημίου Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 28.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών, χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε 20 έτη, στη διάρκεια των οποίων 1.943 άτομα (ποσοστό σχεδόν 7%) είχαν διαγνωστεί με άνοια (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια κ.α.).

Δεν βρέθηκε ότι όσοι έκαναν μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερο κίνδυνο άνοιας.
«Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο για άνοια είχαν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Μολονότι η έρευνά μας δεν αποκλείει μια πιθανή συσχέτιση διατροφής και άνοιας, δεν βρήκαμε τέτοια σχέση παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης», δήλωσε η δρ Γκλανς.

Διαβάστε επίσης:  Για έμμεση απόπειρα αμφισβήτησης εγκυκλίου ΟΑΥ για ακτινολογικά κάνει λόγο η Ακτινολογική Εταιρεία

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και γενικότερα για την υγεία του σώματος, περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια, ελαιόλαδο και φυτικά λίπη, καθώς επίσης λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Hot this week

Topics

Ο ΟΑΥ από 2 Οκτωβρίου θα διαχειρίζεται αποστολή δικαιούχων στο εξωτερικό

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενημερώνει τους δικαιούχους του...

ΟΚΥπΥ: Δεν υπήρξε περιστατικό μαθήτριας με θερμική εξάντληση – Διάψευση των πληροφοριών

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που κυκλοφόρησαν από χθες...

Related Articles

Popular Categories