Friday, April 18, 2025

Η διατροφή που κάνει τα παιδιά καλύτερους μαθητές

α παιδιά που καταναλώνουν ένα θρεπτικό πρωινό και περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, μόνο το 25% των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 28,5% αυτών της πρωτοβάθμιας ανέφεραν ότι καταναλώνουν τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Αντίθετα, το 10% και το 9% αντίστοιχα δεν έτρωγε καθόλου. Επιπλέον, το 22,3% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο) και το 10,2% των μαθητών πρωτοβάθμιας (Δημοτικό) είτε έπιναν μόνο ένα ρόφημα για πρωινό είτε δεν έτρωγαν ούτε έπιναν τίποτα. Η μέση βαθμολογία ψυχικής υγείας ήταν 46,6/70 για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 46/60 για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας.

Διαβάστε επίσης:  Απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει την καρδιακή προσβολή

Οι μαθητές του δημοτικού που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων ή λαχανικών ημερησίως είχαν κατά μέσο όρο 3,73 μονάδες υψηλότερη βαθμολογία από όσους δεν έτρωγαν καθόλου, ενώ εκείνοι που έτρωγαν μόνο ένα σνακ ή μια μπάρα δημητριακών για πρωινό είχαν βαθμολογία χαμηλότερη κατά 1,15 μονάδες συγκριτικά με όσους έτρωγαν ένα τοστ, δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, κτλ.

Επίσης, τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έτρωγαν τίποτα για πρωινό είχαν κατά 2,73 βαθμούς χαμηλότερη βαθμολογία από όσους έτρωγαν ένα συμβατικό γεύμα και όσοι έπιναν μόνο ένα ενεργειακό ποτό είχαν κατά 3,14 βαθμούς χαμηλότερη βαθμολογία. Τέλος, η κατανάλωση μόνο ενός σνακ για πρωινό σχετίστηκε με βαθμολογία κατά 5,50 μονάδες χαμηλότερη.

Διαβάστε επίσης:  Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με εγκεφαλικές βλάβες

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia προειδοποιούν ότι η κακή διατροφή είναι πιθανότατα καταστροφική για την ευεξία των παιδιών και τη συγκρίνουν με τη βία και τις επιθετικές συμπεριφορές στο σπίτι. Περιγράφουν, επίσης, την ποιότητα των γευμάτων και των σνακ κάποιων παιδιών ως «ανησυχητική» και καλούν για επείγουσα δράση προς τη βελτίωσή της, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχομένως αρνητική επιρροή στην ανάπτυξη και τη μόρφωση των παιδιών, που θα περιορίσει την ικανότητα συγκέντρωσης στην τάξη.

«Αυξάνεται συνεχώς η αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας και ευεξίας νωρίς στη ζωή, επειδή ακριβώς τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην εφηβική ηλικία συχνά επιμένουν και κατά την ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα και επιτεύγματα», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο East Anglia, Δρ. Ailsa Welch και καταλήγει:

Διαβάστε επίσης:  Άργιλοι και τι προσφέρουν

«Οι στρατηγικές δημόσιας υγείας και οι πολιτικές των σχολείων θα πρέπει να αναπτυχθούν με τρόπο που να διασφαλίζουν την καλή ποιότητα διατροφής για όλα τα παιδιά, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του σχολείου, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ψυχική ευεξία και να ενδυναμωθούν τα παιδιά ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».

Hot this week

Καταγγελία πατέρα: Με απειλούσαν ότι αν δεν υπογράψω εξιτήριο για το παιδί μου θα καλούσαν ΥΚΕ και Αστυνομία

Σοβαρές καταγγελίες για την αντιμετώπιση παιδιού με αυτισμό στο...

Και παπάς και τατάς το Υπουργείο Υγείας για την εποπτεία του ΓεΣΥ

Το Υπουργείο Υγείας θα είναι πλέον και παπάς και...

Διευρύνεται το πεδίο για εύρεση συμβατών δοτών για μεταμοσχεύσεις

Διευρύνεται το πεδίο για ασθενείς οι οποίοι αναζητούν συμβατό...

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με εγκεφαλικές βλάβες

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα...

Topics

ΟΚΥΠΥ: Δεν παραιτήθηκαν 13 γιατροί από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Διευκρινίσεις από τον ΟΚΥΠΥ για τις πρόσφατες παραιτήσεις στο...

Related Articles

Popular Categories