Saturday, October 5, 2024

Η απόρριψη φαρμάκων στον κάδο απορριμμάτων ή στην αποχέτευση εγκυμονούν κινδύνους

Επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση του κοινού

Απαγορευτική η απόρριψη φαρμάκων στα απορρίμματα

Η απόρριψη αχρησιμοποίητων ή ληγμένων φαρμάκων στον κάδο απορριμμάτων ή στην αποχέτευση εγκυμονούν κινδύνους, είπαν στο ΚΥΠΕ το Τμήμα Περιβάλλοντος και ο Δρ Νικόλας Διέτης, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση του κοινού και σωστή διαχείριση των ουσιών αυτών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρσι, 200 ρύποι αναδυόμενου ενδιαφέροντος (CEC), συμπεριλαμβανομένων 168 φαρμακευτικών προϊόντων, πέντε τεχνητών γλυκαντικών, 12 βιομηχανικών χημικών ουσιών και 15 ενώσεων που ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες, εντοπίστηκαν σε δείγματα λυμάτων εισροής και εκροής που συλλέχθηκαν από πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης:  Αποτελέσματα Εξετάσεων – Διασώστων – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί το κοινό να παίρνει τα φάρμακα για κατάλληλη διαχείριση στην πρωτογενή τους συσκευασία στα ενδεδειγμένα σημεία συλλογής, που στο παρόν στάδιο είναι τα Πράσινα Σημεία.

Η πρόσφατη συζήτηση για τη συλλογή και απόρριψη των ληγμένων και αχρησιμοποίητων φαρμάκων έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για το θέμα αυτό, καθώς, σύμφωνα και με τους ειδικούς, είναι θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημόσια υγεία αλλά και το περιβάλλον.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από απόρριψη φαρμάκων μαζί με σύμμεικτα απόβλητα ανέφερε ότι η απόρριψη αχρησιμοποίητων ή ληγμένων φαρμάκων στον κάδο απορριμμάτων οδηγεί τα απόβλητα αυτά στους χώρους υγειονομικής ταφής μαζί με τα σύμμεικτα οικιακά απόβλητα. Επίσης, σημείωσε, σε πολλά νοικοκυριά γίνεται απόρριψη των φαρμακευτικών αυτών αποβλήτων στην τουαλέτα του σπιτιού, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο αποχετευτικό σύστημα ή το έδαφος. «Οι παραπάνω πρακτικές εγκυμονούν κινδύνους επιστροφής των δραστικών ουσιών των φαρμάκων στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας», αναφέρει, προσθέτοντας πως η παρουσία δραστικών ουσιών στο φυσικό περιβάλλον έχει άμεσο αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και κυρίως στα ψάρια μέσω του ρυπασμένου νερού που καταλήγει στη θάλασσα ή σε άλλους υδάτινους αποδέκτες.

Διαβάστε επίσης:  Τροφές που αυξάνουν και μειώνουν την τεστοστερόνη

Όσον αφορά στο τι πρέπει/μπορεί να κάνει το κοινό με την απόρριψη φαρμάκων, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρεται στη δημοσίευση τον Μάρτιο στην Επίσημη Εφημερίδα των Κανονισμών περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης) «με σκοπό τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων που προέρχονται από τα νοικοκυριά μέσω της υιοθέτησης της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού».

Nα υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα είχε τοποθετηθεί πρόσφατα και ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες γύρω από το όλο θέμα και τους φαρμακοποιούς και καλούν τους αρμοδίους σε διάλογο για επίλυση των προβληματισμών τους.

Hot this week

Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ

Σε διάψευση αναφορών περί απόρριψης της πρότασής του για τη...

Συνολικά 170 γυναίκες έκαναν χρήση της κοινοτικής μαιευτικής, λέει ο ΟΚΥπΥ

Αυξητική τάση παρατηρείται στα περιστατικά γυναικών που αποτείνονται σε...

Προκήρυξη 6 κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (Διάφορες Ειδικότητες) (04-10-2024)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Προκήρυξη τεσσάρων κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (20-09-2024)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Related Articles

Popular Categories