Η άνοιξη είναι η εποχή που τα λουλούδια ανθίζουν, οι ημέρες γίνονται πιο μεγάλες και πιο ζεστές, εντείνεται η δραστηριότητα των ειδών του ζωικού βασιλείου (είτε για αναπαραγωγή, είτε για αναζήτηση τροφής μετά τον χειμώνα) και πολλοί αρχίζουμε το μακρύ «ταξίδι» της γενικής καθαριότητας του σπιτιού, ώστε να αποχαιρετήσει τον χειμώνα και να υποδεχθεί το καλοκαίρι. Συμβαίνει, βέβαια, και κάτι ακόμα. Που είναι λίγο ενοχλητικό. Αναφέρομαι στο πικ της εποχικής αλλεργίας.
Πρόκειται για την αλλεργική μας αντίδραση στη γύρη από τα δέντρα, τα φυτά, τα ζιζάνια και το χορτάρι/γρασίδι. Τα ζιζάνια βγάζουν γύρη το φθινόπωρο, ενώ το χορτάρι κορυφώνει τη διαδικασία μέσα στο καλοκαίρι.
Φέτος, η εποχική αλλεργία εμφανίστηκε πιο νωρίς από ποτέ. Θα το έχεις αντιληφθεί από το πόσες φορές φταρνίζονται άνθρωποι γύρω σου – ή κι εσύ. Όσοι είμαστε θύμα των εποχικών αλλεργιών, νιώθουμε ήδη τα συμπτώματα, τα οποία ενίοτε εμφανίζονται και όλον τον χρόνο. Βήχουμε, έχουμε καταρροή, τρέχουν τα μάτια μας, έχουμε φαγούρα στη μύτη, στον λαιμό και τα μάτια και, επειδή δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καλά, νιώθουμε κόπωση. Επιπροσθέτως, μας κουράζει η πίεση που νιώθουμε στο ιγμόρειο και μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλος). Ωστόσο, αυτό που ζούμε δεν είναι τίποτα μπροστά σε εκείνο που έρχεται.
Οι εποχικές αλλεργίες επιδεινώνονται
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, τα μεταβαλλόμενα εποχιακά πρότυπα και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα –συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή– επηρεάζουν τη διάρκεια και την ένταση της εποχικής αλλεργίας.
Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο επιμηκύνει την εποχή των αλλεργιών, αλλά εντείνει και την παραγωγή αλλεργιογόνων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Climate Central, οι εποχικές αλλεργίες επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Από την άνοδο των θερμοκρασιών και τις περισσότερες ημέρες χωρίς παγετό έως την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η κλιματική αλλαγή κάνει την εποχή των αλλεργιών μεγαλύτερη και πιο έντονη, με υψηλότερες ποσότητες αλλεργιογόνων στον αέρα».
Σε ό,τι αφορά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης των φυτών. «Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών, κάτι που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή γύρης και υποστηρίζει την ανάπτυξη μούχλας. Ένας αριθμός εργαστηριακών μελετών δείχνει ότι το αυξημένο CO2 θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή γύρης και σπορίων και σε ορισμένες περιπτώσεις το πόσο αλλεργιογόνα είναι».
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι εποχές γύρης στη Βόρεια Αμερική έγιναν μεγαλύτερες κατά 20 ημέρες και πιο έντονες (+21% αύξηση στις συγκεντρώσεις) από το 1990 έως το 2018. Μελέτη μοντελοποίησης έδειξε πως η αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγή γύρης μέχρι το τέλος του αιώνα. Φάνηκε και ότι η εποχή της γύρης θα μπορούσε να ξεκινά έως και 40 ημέρες νωρίτερα και να διαρκεί έως και 19 ημέρες περισσότερο.
Να είμαστε καλά να συνεχίσουμε την πορεία προς την (αυτο)καταστροφή μας, με το Climate Central να τονίζει ότι «οι μεγαλύτερες σε διάρκεια και πιο έντονες εποχές αλλεργιών αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία».
Η εποχική αλλεργία θα απασχολεί ολοένα και περισσότερους
Το Forbes διευκρινίζει ότι «η αύξηση της γύρης μετά τις βροχοπτώσεις, η μούχλα που αναπτύσσεται στο χώμα και τα νεκρά φυτά και που επιταχύνεται όταν έχει ζέστη, τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα που μένουν στο έδαφος τις ημέρες που δεν φυσάει, το γρασίδι, τα δέντρα και η αμβροσία που ευδοκιμούν κατά τη διάρκεια δροσερών και ζεστών ημερών, είναι όλοι οι κλιματικοί παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας».
Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ σημειώθηκε φέτος μεγάλη αύξηση «σε εξαιρετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα» γύρη στις 6 Μαρτίου. Ήταν η πιο πρόωρη σχετική καταγραφή των 30 τελευταίων χρόνων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, «η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται από εποχικές αλλεργίες». Τονίστηκε επίσης πως οι πιο θερμές θερμοκρασίες σημαίνουν πως η εποχή των αλλεργιών θα έρχεται πιο νωρίς την άνοιξη και θα κρατά περισσότερο το φθινόπωρο.
Καλό είναι να μη γινόμαστε γιατροί του εαυτού μας
Οι υγειονομικές υπηρεσίες όλων των χωρών, που εκδίδουν οδηγίες και συστάσεις, επισημαίνουν πως ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν αντιμετωπίζει την εποχική αλλεργία ως σημαντικό θέμα, προτείνεται η επίσκεψη σε γιατρό. Που θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Υπάρχουν άλλωστε, πολλές επιλογές.
Όπως είπε στους New York Times καθηγητής ιατρικής στο Stanford University, τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα είναι αποτελεσματικά μεν (ξεφορτωνόμαστε ό,τι μας ενοχλεί), αλλά πολλά προκαλούν υπνηλία. Πιο πιθανά να μας κοιμίσουν είναι τα αντισταμινικά πρώτης γενιάς – και όχι της δεύτερης. Επίσης, «η επισήμανση ότι δεν προκαλούν υπνηλία δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους – σε κάποιους προκαλούν. Άρα, θα χρειαστούν κάποιες δοκιμές έως ότου βρείτε ό,τι σας κάνει. Το βέβαιο είναι ότι είναι πολύ πιο ωφέλιμο να θεραπεύουμε τις αλλεργίες, από το να προσπαθούμε να αποφύγουμε τα φάρμακα γιατί φοβόμαστε την υπνηλία».
ow.gr