O μέσος ενήλικας προσβάλλεται δύο φορές το χρόνο από το κοινό κρυολόγημα. Λίγο το κρύο, λίγο το γεγονός ότι μένουμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, το κρυολόγημα και η γρίπη καραδοκούν. Και τώρα με τον κορονοϊό όλοι ανησυχούμε με το πρώτο φτάρνισμα…
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα μάς ταλαιπωρούν για τρεις ή τέσσερις ημέρες, χωρίς σοβαρότερες επιπλοκές, πέραν από πυρετό, πόνους στα κόκαλα και το σώμα, ατονία, βήχα, καταρροή κ.λπ. Κανείς όμως δεν θέλει να «κρεβατωθεί».
Υπάρχουν κάποια μέτρα πρόληψης που μας προστατεύουν. Ιδού τι συστήνουν οι ειδικοί:
• Μην αμελείτε το καλό και συχνό πλύσιμο χεριών. Να πλένεστε με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα, γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να φονευτούν ιοί και μικρόβια. Μην αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα, τις περιοχές κάτω από τα νύχια, τους καρπούς, τη ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων. Αποφεύγετε να αγγίζετε με ακάθαρτα χέρια τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, που αποτελούν τις κύριες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων.
• Αερίζετε συχνά τους κλειστούς χώρους και αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό και τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
• Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει άφθονη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, συστηματική κατανάλωση οσπρίων, παρθένου ελαιόλαδου, ψωμιού ολικής άλεσης, ψαριών. Αποφύγετε την καθιστική ζωή και φροντίστε να διατηρείστε σε καλή φυσική κατάσταση, γιατί έτσι διατηρείτε σε ετοιμότητα τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος.
• Πίνετε άφθονα υγρά. Όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, οι βλεννογόνοι της μύτης και του ρινοφάρυγγα που είναι οι στόχοι και τα σημεία εισόδου των ιών παγιδεύουν καλύτερα τους εν λόγω ιούς και τους εξουδετερώνουν.
Σημειώνεται ότι οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (έγκυες, βρέφη, χρόνιους ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, άτομα άνω των 65 ετών) να εμβολιάζονται.
Στην περίπτωση που την «πατήσετε» και «αρπάξετε» το κρυολόγημα ή τη γρίπη, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας για να αντιμετωπίσετε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Γιορτές, είπαμε, έρχονται. Δεν θέλουμε να τις περάσουμε με ένα κουτί χαρτομάντιλα στο χέρι…