Sunday, July 6, 2025

Φρούτα και λαχανικά: Πόσο προστατεύουν από την καρδιοπάθεια

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου στους άνδρες ηλικίας 35-55 ετών και μία από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου, καθώς ευθύνονται για το 46% των θανάτων, στο σύνολο τον μη μεταδιδόμενων νοσημάτων. Απαντώνται σε τμήματα των στεφανιαίων και αγγειακών αρτηριών όπως επίσης και στις αρτηρίες και τις φλέβες των ποδιών. Ορισμένες από τις διαταραχές αυτές είναι η στεφανιαία νόσος στην οποία περιλαμβάνονται η στηθάγχη και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, με τις περισσότερες από αυτές να συνδέονται με την παρουσία της αθηρωματικής πλάκας.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις χαρακτηρίζονται από πολυπαραγοντικότητα, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να στηρίζεται στην καταπολέμηση των παραγόντων ανάπτυξής τους. Αυτοί οι παράγοντες, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τους εξαρτημένους και τους ανεξάρτητους. Οι πρώτοι αναφέρονται στο φύλο, την ηλικία και την κληρονομικότητα και σε ααυτούς δεν τίθεται πιθανότητα παρέμβασης. Αντιθέτως, οι εξαρτημένοι μπορούν να τροποποιηθούν και περιλαμβάνουν την υπέρταση, τις υψηλές τιμές χοληστερόλης, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το στρες και το σακχαρώδη διαβήτη. Η πρόληψη της εμφάνισης και εν συνεχεία της ανάπτυξης των εξαρτημένων παραγόντων βασίζεται στην υιοθέτηση των κατάλληλων υγιεινοδιατροφικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης:  Μασάζ προσώπου

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Mεσογειακής διατροφής και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι σημαντικότεροι οργανισμοί υγείας έχουν δημοσιεύσει αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία τεκμηριώνουν την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσής τους στην υγεία. Η αρνητική συσχέτιση που παρουσιάζεται μεταξύ της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και νερό.

Παρόλα αυτά, κατά τη δεκαετία 2001 έως 2009 έχει παρατηρηθεί μείωση μετά το 2004 στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τον ελληνικό πληθυσμό. Η παροχή φρούτων εμφάνισε σοβαρή ελάττωση κατά 171 κιλά ανά άτομο, ανά έτος (το 2001) σε 141 κιλά ανά άτομο ανά έτος (το 2009).

Διαβάστε επίσης:  Ο νέος ανταγωνιστής του Ozempic έρχεται από την Κίνα

Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με 17% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου με την πρόσληψη >5 μερίδων την ημέρα σε σχέση με 5 μερίδες την ημέρα.

Hot this week

ΟΣΑK: Αναβολή συζήτησης ν/σ για τα Κέντρα Αποκατάστασης από την Ολομέλεια

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ζητά την αναβολή της...

Παράνομη κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων στην Κύπρο – Προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας

Για παράνομη κυκλοφορία των φαρμακευτικών προϊόντων με τις ονομασίες «Dysport»...

ΠΟΥ: Προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ασκεί πιέσεις προκειμένου οι χώρες...

Διαπίστευση

Ανακοίνωση Φορέα Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – Αποκατάστασης Σ.Ι.Ν.Α

Σκοτεινά συμφέροντα εκατομμυρίων πίσω από τις κινήσεις των γηροκομείων...

Topics

Παράνομη κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων στην Κύπρο – Προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας

Για παράνομη κυκλοφορία των φαρμακευτικών προϊόντων με τις ονομασίες «Dysport»...

Πιέσεις δέχεται το ΤΑΕΠ Αμμοχώστου εν μέσω καλοκαιριού

Σοβαρές παρενέργειες φαίνεται να προκύπτουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών...

ΤΑΕΠ Λάρνακος: Τέλος του μήνα έτοιμη η α’ φάση 

Τέλος του μήνα θα παραδοθεί η πρώτη φάση του...

Εντός Ιουλίου Ιατρεία Ταχείας Διακίνησης σε Λάρνακα-Λεμεσό-Αγία Νάπα

Καμία καθυστέρηση δεν παρατηρείται στο Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του...

Related Articles

Popular Categories