Ευκολότερη θα είναι η πρόσβαση σε δεδομένα υγείας με νέο Κανονισμό στον οποίο κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονική Υγείας ενημερώνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο από το Συμβούλιο, όσο και από το Κοινοβούλιο, προτού τεθεί σε εφαρμογή από τα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονική Υγείας, ο προτεινόμενος κανονισμός για έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS) αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης και του ελέγχου από τα ίδια τα άτομα στα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας τους, ενώ επιτρέπει και την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων δεδομένων για δημόσιο συμφέρον, διαμόρφωση και υποστήριξη πολιτικής και για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Επίσης, προβλέπεται μέσα από τον Κανονισμό ένα περιβάλλον δεδομένων ειδικά για την υγεία που θα συμβάλει στην προώθηση μιας ενιαίας αγοράς για την ηλεκτρονική υγεία, τις υπηρεσίες φροντίδας και τα σχετικά προϊόντα στήριξης.
Στόχος του Κανονισμού είναι να διευκολύνει την πρόσβαση και την ανταλλαγή δεδομένων υγείας σε διασυνοριακό επίπεδο, για την υποστήριξη της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή «πρωτογενή χρήση δεδομένων», αλλά και την έρευνα και χάραξη πολιτικής για την υγεία (επαναχρησιμοποίηση δεδομένων), που αναφέρεται και ως «δευτερογενής χρήση δεδομένων».
Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, οι πολίτες θα έχουν ταχύτερη και ευκολότερη ηλεκτρονική πρόσβαση σε δεδομένα υγείας που τους αφορούν, ανεξάρτητα από το αν ευρίσκονται στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλο κράτος-μέλος. Θα έχουν επίσης μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο χρήσης αυτών των δεδομένων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα κληθούν με βάση τον Κανονισμό να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας για την εφαρμογή και εποπτεία των νέων διατάξεων και της νέας τάξης πραγμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ο απώτερος στόχος που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.
Επί του παρόντος, το επίπεδο ψηφιοποίησης των δεδομένων υγείας στην ΕΕ διαφέρει ανάμεσα στα κράτη-μέλη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την κοινή χρήση δεδομένων πέρα από τα σύνορα των κρατών-μελών. Ο προτεινόμενος κανονισμός απαιτεί τη συμμόρφωση όλων των συστημάτων ηλεκτρονικού μητρώου υγείας και την εισαγωγή ενός ενιαίου μητρώου που να είναι κοινά αποδεκτό και διαλειτουργικό με ευρωπαϊκά καθορισμένες προδιαγραφές για ανταλλαγή των ηλεκτρονικών μητρώων υγείας.
Να σημειώσουμε ότι όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, καθηγητής Χρίστος Σχίζας, μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας. Όπως είπε ο κ. Σχίζας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία με εργοδότηση συμβούλου και σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, τον ιδιωτικό τομέα, τον ΟΚΥπΥ, συλλέγοντας στοιχεία για το φάκελο.
«Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2024 να είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα λειτουργεί και διασυνοριακά, μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός, και σταδιακά θα χτίζεται ο φάκελος. «Ελπίζουμε ότι θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα έχει αυτόν το φάκελο», σημείωσε.