Thursday, September 18, 2025

Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού, στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022

Τη νέα Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού (2024-2027) η οποία προσφέρει ευκαιρία για συντονισμένη δράση όλων, προς όφελος των παιδιών και των μητέρων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα έχει ολοκληρώσει το Υπουργείο Υγείας ενώ σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ενώ το 2010 τα επίπεδα μεικτού θηλασμού ήταν 65.7%, το 2022 είναι πολύ υψηλότερα, στο 88.3%.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι ο Οκτώβριος είναι και φέτος ο μήνας Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο και το σύνθημα για το 2024 είναι «Κλείνοντας το κενό: Υποστήριξη Μητρικού Θηλασμού για όλους».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF βασικός στόχος του φετινού μήνα μητρικού θηλασμού είναι η διασφάλιση για τις μητέρες που θηλάζουν, της δυνατότητας να έχουν την ουσιαστική και πολυεπίπεδη υποστήριξη που χρειάζονται.

Διαβάστε επίσης:  Εντός Σεπτεμβρίου ο διορισμός Συνηγόρου του Ασθενή

Στην Κύπρο, από το 2010 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και την πιο πρόσφατη έκθεση που αφορά στο έτος 2022, η πρακτική του μητρικού θηλασμού κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τοκετό, παρουσιάζει σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην πρόθεση των μητέρων να θηλάσουν. Συγκεκριμένα, ενώ το 2010 τα επίπεδα μεικτού θηλασμού ήταν 65.7%, το 2022 είναι πολύ υψηλότερα, στο 88.3%.

Η Εθνική Πολιτική Μητρικού Θηλασμού Κύπρου, του Υπουργείου Υγείας η οποία βασίζεται στα 10 Βήματα Μητρικού Θηλασμού του ΠΟΥ και της UNICEF. Συγκεκριμένα, συνιστά όπως, οι μητέρες υποστηρίζονται για να ξεκινήσουν τον θηλασμό το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση, εντός της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης:  Για έμμεση απόπειρα αμφισβήτησης εγκυκλίου ΟΑΥ για ακτινολογικά κάνει λόγο η Ακτινολογική Εταιρεία

Αναφέρει επίσης ότι, είναι σημαντικό οι μητέρες να λαμβάνουν πρακτική υποστήριξη για να μπορέσουν να εδραιώσουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και να διαχειριστούν τυχόν δυσκολίες ώστε αυτός να συνεχίσει έως και τον 6ο μήνα ζωής του βρέφους.

Μετά την ηλικία αυτή και την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, στόχος είναι να διευκολυνθούν οι θηλάζουσες μητέρες που το επιθυμούν, να συνεχίσουν τον θηλασμό έως και τα δύο έτη ή και περισσότερο.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, σημειώνεται, ουσιαστικής σημασίας είναι η δημιουργία μιας «Φιλικής προς το Βρέφος και τον Θηλασμό Κοινωνίας» με την ανάπτυξη θετικών στάσεων και συμπεριφορών και τη δημιουργία ενός «Φιλικού προς το Βρέφος Περιβάλλοντος» σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, δραστηριοποιούνται, εργάζονται και αναπτύσσονται.

Διαβάστε επίσης:  «Ο κύκλος της βίας και η έξοδος από την κακοποιητική σχέση» – Διεπιστημονικό πάνελ στη Λευκωσία

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει τη νέα Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού (2024-2027) η οποία μέσω της επιλογής ολιστικών προσεγγίσεων στις δράσεις, την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μητέρων, την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, της κοινωνίας των πολιτών, των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για συντονισμένη δράση όλων, προς όφελος των παιδιών και των μητέρων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Hot this week

ΠΑΣΥΚΙ: Οι γιατροί τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα αιμοκάθαρσης

Οι ιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων υπηρετούν με βάση την...

Η Κύπρος τελευταία στη φροντίδα των ηλικιωμένων

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αφου­γκράστηκαν...

Σε λειτουργία ΤΑΕΠ Παίδων στο Γ.Ν. Λεμεσού – Δημιουργία και νέου χώρου αναμονής

Δημιουργία και νέου χώρου αναμονής για τα παιδιά σε...

Τίθεται την Πέμπτη σε λειτουργία το νέο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας

Εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα και ειδικά διαμορφωμένους...

Ο ΟΑΥ από 2 Οκτωβρίου θα διαχειρίζεται αποστολή δικαιούχων στο εξωτερικό

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενημερώνει τους δικαιούχους του...

Topics

Τίθεται την Πέμπτη σε λειτουργία το νέο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας

Εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα και ειδικά διαμορφωμένους...

Εκατοντάδες νέες διαγνώσεις ετησίως στην Κύπρο για καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει η συχνότερη μορφή καρκίνου...

ΠΑΣΥΚΙ: Οι γιατροί τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα αιμοκάθαρσης

Οι ιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων υπηρετούν με βάση την...

Ένας γιατρός για 443 παιδιά με ρευματικές παθήσεις

Τη συζήτηση γύρω από το καυτό και κοινωνικά ευαίσθητο...

Η Κύπρος τελευταία στη φροντίδα των ηλικιωμένων

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αφου­γκράστηκαν...

Related Articles

Popular Categories