Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία του μεσοθηλιώματος, ενός δύσκολα θεραπεύσιμου καρκίνου που συνδέεται με τον αμίαντο. Το νέο φάρμακο, το οποίο χορηγήθηκε σε εθελοντές από πέντε χώρες που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, τετραπλασίασε τα ποσοστά επιβίωσης. Το ADI-PEG20 (pegargiminase) όπως ονομάζεται το φάρμακο, είναι το πρώτο του είδους του εδώ και 20 χρόνια που συνδυάζεται επιτυχώς με χημειοθεραπεία.
«Αυτή η δοκιμή άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων με μεσοθηλίωμα, επιτρέποντάς μας να ζήσουμε περισσότερο», δήλωσε ένας από τους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο. Ο 80χρονος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κέρδισε αποζημίωση από τον πρώην εργοδότη του μετά την έκθεσή του σε αμίαντο σε εργοστάσιο όπου δούλευε τη δεκαετία του 1970. Οι γιατροί του έδιναν τέσσερις μήνες ζωής, αλλά χάρη στο νέο φάρμακο είναι ακόμα ζωντανός, πέντε χρόνια αργότερα.
«Έχω πέντε εγγόνια και δύο δισέγγονα τώρα – δεν θα ήθελα να τα χάσω όλα αυτά», τόνισε.
Χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο παγκοσμίως, η οποία τείνει να αναπτύσσεται στους πνεύμονες και προκαλείται κυρίως από την έκθεση στον αμίαντο στην εργασία. Είναι επιθετική και θανατηφόρα και έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά επιβίωσης παγκοσμίως. Τώρα, οι επιστήμονες χαιρετίζουν την ανάπτυξη του φαρμάκου ως τη «μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων δύο δεκαετιών» η οποία θα προσφέρει ελπίδες στους πάσχοντες από τη νόσο και τις οικογένειές τους.
Στη δοκιμή συμμετείχαν ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιταλία και την Ταϊβάν. Κάθε τρεις εβδομάδες, ο κάθε ασθενής υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία. Οι μισοί ασθενείς έλαβαν το νέο φαρμάκο ενδοφλέβια, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο για δύο χρόνια. Μεταξύ των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση ήταν 249 άτομα με μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα – όταν η νόσος προσβάλλει την επένδυση των πνευμόνων- και είχαν μέση ηλικία 70 ετών.
Η μελέτη, γνωστή ως δοκιμή ATOMIC-meso, διεξήχθη σε 43 κέντρα στις πέντε χώρες μεταξύ 2017 και 2021. Όσοι έλαβαν το φάρμακο και υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία επέζησαν κατά μέσο όρο 9,3 μήνες, σε σύγκριση με 7,7 μήνες για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο και χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Oncology».
Η μέση «επιβίωση χωρίς εξέλιξη» ήταν 6,2 μήνες με φάρμακο και χημειοθεραπεία, σε σύγκριση με 5,6 μήνες με εικονικό φάρμακο και χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με το φάρμακο ήταν καλά ανεκτή, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά από έρευνα δύο δεκαετιών του Szlosarek, μετά την αρχική του ανακάλυψη ότι τα κύτταρα του μεσοθηλιώματος στερούνται μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ASS1, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα να κατασκευάζουν το αμινοξύ αργινίνη. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε αυτό το στοιχείο για την ανάπτυξη του φαρμάκου. Το ADI-PEG20 δρα μειώνοντας τα επίπεδα αργινίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα που δεν μπορούν να παρασκευάσουν τη δική τους αργινίνη σταματούν να αναπτύσσονται.
Η Λιζ Ντάρλισον, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mesothelioma UK, δήλωσε: «Η κοινότητα μεσοθηλιώματος του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των νοσηλευτών, των ασθενών και των οικογενειών που ζουν με μεσοθηλίωμα, είναι εξαιρετικά υπερήφανη για την ATOMIC. Προσφέρει άλλη μια πολυπόθητη θεραπευτική επιλογή και, πάνω απ’ όλα, ελπίδα σε όσους ζουν με μεσοθηλίωμα. Ανυπομονούμε να δούμε αυτή τη θεραπεία να γίνεται διαθέσιμη ως βασική επιλογή για όλους τους ασθενείς στο μέλλον».