Friday, July 18, 2025

Εμβόλιο κορονοϊού vs φυσική ανοσία: Τι είναι καλύτερο – Τι λέει το CDC

Ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού προσφέρει ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη προστασία από ό,τι η φυσική ανοσία έπειτα από λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του CDC, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο “Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)”, ανέλυσαν στοιχεία για 6.328 πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες και 1.020 ανεμβολίαστους ενήλικες.

Μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα Covid-19 σε 187 αμερικανικά νοσοκομεία, οι ανεμβολίαστοι με προηγούμενη λοίμωξη είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για επαναλοίμωξη σε σχέση με λοίμωξη των πλήρως εμβολιασμένων. Σχεδόν το 80% των κρουσμάτων στους πλήρως εμβολιασμένους αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών. Αντίθετα, στους ανεμβολίαστους περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων συνέβησαν σε ανθρώπους 18-49 ετών.

Διαβάστε επίσης:  Καθημερινό γολγοθά ανεβαίνουν οι οικογένειες των παιδιών με σοβαρές ασθένειες

«Έχουμε πλέον επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σημασία των εμβολίων Covid-19 ακόμη κι αν κάποιος είχε αρρωστήσει από κορονοϊό στο παρελθόν», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, δρ Ροσέλ Γουαλένσκι. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες των CDC, «όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από κορονοϊό».

Από την άλλη, οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι μια παρόμοια έρευνα στο Ισραήλ δεν είχε δείξει ότι οι εμβολιασμένοι έχουν καλύτερη προστασία σε σχέση με όσους έχουν φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης. Σε κάθε περίπτωση, επισήμαναν ότι για να αποκτηθεί η φυσική ανοσία, πρέπει κάποιος να αρρωστήσει από Covid-19, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από άποψη βαρύτητας της νόσου και πιθανών θανατηφόρων επιπλοκών.

Διαβάστε επίσης:  Πιέσεις δέχεται το ΤΑΕΠ Αμμοχώστου εν μέσω καλοκαιριού

Hot this week

ΑΚΕΛ: Χωρίς σχέδιο η Υγεία – Καταγγελία για κενά σε νοσηλευτές και ανεξέλεγκτα νοσοκομεία

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνεται μέσα...

Γιατρός “θεράπευε” τηλεφωνικά και κατασκόπευε πρώην ασθενείς του μέσω του ΓεΣΥ

Σοβαρές καταγγελίες οδήγησαν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στην...

Ξεχασμένοι από το σύστημα οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι

Παραμελημένη πρόληψη, ανύπαρκτη μακροχρόνια φροντίδακαι χιλιάδες ευάλωτοι πολίτες αόρατοι...

Προκήρυξη θέσεων Λειτουργών Ανθρώπινου Δυναμικού (18-07-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Έντονη διαμάχη για γλώσσα και στελέχωση στα νοσηλευτήρια – Προτάσεις ΠΑΣΙΝ προκαλούν αντιδράσεις

Προτάσεις για χαλαρώσεις σε σχέση με τη λειτουργία τμημάτων...

Topics

Προκήρυξη θέσεων Λειτουργών Ανθρώπινου Δυναμικού (18-07-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Προκήρυξη δυο κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (18-07-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Γιατρός “θεράπευε” τηλεφωνικά και κατασκόπευε πρώην ασθενείς του μέσω του ΓεΣΥ

Σοβαρές καταγγελίες οδήγησαν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στην...

Ξεχασμένοι από το σύστημα οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι

Παραμελημένη πρόληψη, ανύπαρκτη μακροχρόνια φροντίδακαι χιλιάδες ευάλωτοι πολίτες αόρατοι...

Related Articles

Popular Categories