Saturday, October 25, 2025

Εμβόλιο κορωνοϊού: Το ανησυχητικό σύμπτωμα που μπερδεύει τους ασθενείς

Ακτινολόγοι από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης παρατήρησαν μια αύξηση στους ασθενείς που παρουσίαζαν οίδημα στους λεμφαδένες της μασχάλης, κάτω από το μπράτσο όπου έχει γίνει πρόσφατα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς έκαναν κλασικές μαστογραφίες, γι’αυτό και εφάρμοσαν μια προσέγγιση ώστε να αποτρέψουν τυχόν καθυστερήσεις τόσο στους εμβολιασμούς όσο και στους ελέγχους για καρκίνο του μαστού.

Όταν εντοπίζονται στις μαστογραφίες, αυτοί οι πρησμένοι από το εμβόλιο λεμφαδένες μπορούν εύκολα να παρερμηνευθούν ως καρκίνος του μαστού, οδηγώντας σε βιοψία, τονίζουν οι επιστήμονες στην αναφορά τους στο American Journal of Roentgenology.

«Είχαμε αρχίσει να παρατηρούμε ότι περισσότερες ασθενείς που προσέρχονταν στην κλινική απεικόνισης μαστού είχαν πρησμένους λεμφαδένες στη μαστογραφία, τους υπερήχους και τη μαγνητική τομογραφία. Και προσέξαμε ότι οι γυναίκες απευθύνονταν σε εμάς μετά από πρόσφατο εμβολιασμό κατά της COVID-19», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια τομέα του Γενικού Νοσοκομείου στη Βοστώνη, Δρ. Constance Lehman και προσθέτει:

Διαβάστε επίσης:  Αποφυγή ζάχαρης τα πρώτα δύο χρόνια μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

«Συζητήσαμε με τους συναδέλφους στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τις εξειδικευμένες κλινικές καρκίνου του μαστού και συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο πλάνο διαχείρισης».

Η προσέγγιση της ομάδας βασίστηκε σε τρεις θεωρίες: Η πρώτη είναι η ενθάρρυνση του εμβολιασμού για την COVID-19. Η δεύτερη είναι η μείωση ή ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων, των ακυρώσεων και των επαναπρογραμματισμών των εξετάσεων μαστού και η τρίτη αφορά στην αποφυγή των περιττών επιπλέον εξετάσεων ή βιοψιών σε λεμφαδένες που παρουσιάζουν οίδημα μετά από πρόσφατο εμβολιασμό.

«Δεν χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις στους πρησμένες λεμφαδένες μετά από πρόσφατο εμβολιασμό, παρά μόνο εάν το οίδημα επιμένει ή η ασθενής έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Το μήνυμα αυτό θα πρέπει να το επικοινωνήσουμε τόσο στους επαγγελματίες υγείας, όσο και στους ασθενείς», τονίζουν οι ειδικοί,

Διαβάστε επίσης:  Καθημερινή διόρθωση προβλημάτων στα νοσοκομεία ζητούν οι ασθενείς

Το μήνυμα που πρέπει να διαβάζουν οι ασθενείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το εξής:

«Οι λεμφαδένες στην περιοχή κάτω από το μπράτσο όπου έγινε ο πρόσφατος εμβολιασμός κατά της COVID-19 φάνηκαν μεγαλύτεροι κατά τη μαστογραφία. Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι συχνό φαινόμενο μετά το εμβόλιοκαι αποτελούν μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος στον εμβολιασμό. Αν, όμως νιώθετε ότι το πρήξιμο στον λεμφαδένα διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον πάροχο υγείας σας».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μαστογραφίες και οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού μειώθηκαν απότομα σε πολλά ινστιτούτα υγείας, σύμφωνα με τη Δρ. Lehman, η οποία θεωρεί ότι ίσως αυτό να έχει αποτέλεσμα αφενός την αύξηση των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, όταν και είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν και αφετέρου την αυξημένη ζήτηση για διαδικασίες προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, καθώς οι καθυστερημένοι έλεγχοι επαναπρογραμματίζονται.

Διαβάστε επίσης:  Χαριλάου: «Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο η ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία των γενικών νοσοκομείων»

«Πιστεύουμε ότι το μοντέλο μας μπορεί να συμβάλει ώστε να αποφύγουμε τη μείωση ή την καθυστέρηση των εμβολιασμών και περαιτέρω μειωμένες ή καθυστερημένες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού που βασίζονται σε σύγχυση μεταξύ των ασθενών και των παρόχων υγείας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Hot this week

Αποφυγή ζάχαρης τα πρώτα δύο χρόνια μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της...

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Τη θεσμοθέτηση των προγραμμάτων προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων συζήτησε η Επιτροπή Υγείας

Σε κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου της Βουλευτού...

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η αιθανόλη ενδέχεται να χαρακτηριστεί τοξική ουσία

Η ΕΕ εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών...

Topics

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο 46ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας

. Δρ Γεωργία Καρμιώτη (Προφορική ανακοίνωση) – Outcomes of transfemoral transcatheter aortic valve implantation (TAVI)...

Κοινή ανακοίνωση τριών οργανώσεων: Να ψηφιστούν τροπολογίες που εξυπηρετούν τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων...

Related Articles

Popular Categories