Διπλάσια η πιθανότητα υπέρτασης για τους ανθρώπους με σοβαρή περιοδοντίτιδα

Οι ενήλικες με εκτεταμένη περιοδοντίτιδα, δηλαδή σοβαρή λοίμωξη των ούλων, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες -περίπου διπλάσιες- να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σχέση με όσους έχουν υγιή ούλα, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ισπανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει τις σχετικές ενδείξεις προηγούμενων μελετών.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών και των οστών που τα στηρίζουν. Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα συχνά εμφανίζουν αυξημένη πίεση του αίματος, ιδίως όταν υπάρχει ενεργή λοίμωξη και τα ούλα τους αιμορραγούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Εύα Μουνιόθ-Αγκιλέρα του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου Eastman του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό “Hypertension” (Υπέρταση), μελέτησαν 250 ανθρώπους με γενικευμένη σοβαρή περιοδοντίτιδα (περισσότερα από τα μισά δόντια τους είχαν λοίμωξη ούλων), καθώς και άλλους τόσους υγιείς (ομάδα ελέγχου), με μέση ηλικία 35 ετών.

Διαβάστε επίσης:  ΟΚΥπΥ: Εξελισσόμαστε

Hot this week

Στους 100 “πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ογκολογία” παγκοσμίως ο Καθηγητής Λ. Λοΐζου

Το διεθνές ογκολογικό μέσο OncoDaily συμπεριέλαβε για το 2025 τον Καθηγητή Λοΐζο...

Σε έξαρση η εποχιακή γρίπη – Προειδοποιήσεις Υπ. Υγείας

Την ανάγκη για προστασία από λοιμώξεις από ιούς του...

Θετικός ο απολογισμός του 2025 για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου

Το 2025 ήταν γενικά ένας θετικός χρόνος για το...

Νοσοκομείο Πάφου: Εγκαινίασαν την Παιδιατρική Κλινική, αλλά δεν λειτουργεί

Βιάστηκαν στον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας να τελέσουν...

Γρίπη και RSV: Η Κύπρος αντέχει, αλλά τα μέτρα προστασίας παραμένουν απαραίτητα

Ο αριθμός των περιστατικών εποχικών λοιμώξεων που σημειώθηκαν μέχρι...

Related Articles

Popular Categories