Δημιουργήθηκε συσκευή που αναγνωρίζει τα νοθευμένα ποτά

Επιστήμονες στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων ένας διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς, δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο φορητή συσκευή «τσέπης» που -σε συνδυασμό με μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου- μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τα επίπεδα μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και έτσι να αποκαλύψει αν αυτά έχουν νοθευτεί.

Δημιουργήθηκε η Πρώτη Συσκευή Τσέπης που Ανιχνεύει τη Νόθευση των Αλκοολούχων Ποτών.

Η μεθανόλη είναι ένα φθηνό βιομηχανικό προϊόν, παράγωγο του πετρελαίου, που -μεταξύ άλλων- χρησιμοποιείται για τη νόθευση των αλκοολούχων ποτών σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), κρύβοντας θανάσιμους κινδύνους για τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Μερικές φορές η νόθευση φθάνει σε ποσοστό 50% του όγκου του ποτού, κάτι που αποφέρει μεγάλα κέρδη σε όσους εμπλέκονται στη νοθεία.

Διαβάστε επίσης:  Σε αναβρασμό ο ιδιωτικός τομέας Υγείας: Εισηγήσεις για κλείσιμο κλινών προκαλούν αντιδράσεις

Είναι επίσης δυνατό η μεθανόλη να συσσωρευτεί στα αλκοολούχα ποτά όχι σκόπιμα, αλλά μέσω ακατάλληλης ζύμωσης ή απόσταξης των ποτών.

Μεταξύ 2017-2019 καταγράφηκαν παγκοσμίως 306 μαζικά περιστατικά νοθείας ποτών με μεθανόλη, έχοντας ως συνέπεια 7.104 άνθρωποι να αρρωστήσουν και 1.888 να πεθάνουν.

Το 90% περίπου της νόθευσης λαμβάνει χώρα στην Ασία.

Μέχρι σήμερα η μέθοδος ανίχνευσης της μεθανόλης είναι μέσω της χρωματογραφίας υγρού, μιας εργαστηριακής τεχνικής που διαχωρίζει και μετρά τις διαφορετικές χημικές ουσίες μέσα σε ένα υγρό μίγμα.

Όμως η εν λόγω μέθοδος είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Οι ερευνητές του ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Πρατσίνη, ανέπτυξαν μια φθηνή φορητή και «έξυπνη» συσκευή ανίχνευσης που επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό μεθανόλης και αιθανόλης σε ένα αλκοολούχο ποτό.

Διαβάστε επίσης:  Φροντίδα Ζωής για Μητέρα και Παιδί

Η συσκευή βασίζεται σε ένα νέο αισθητήρα που απορροφά τα αέρια του ποτού και τα αναλύει άμεσα.

Στη συνέχεια στέλνει τα αποτελέσματα σε κινητό τηλέφωνο με μια ειδική εφαρμογή (app) και αμέσως στην οθόνη εμφανίζεται προειδοποίηση για νόθευση, αν αυτή εντοπιστεί.

Ο έλεγχος της συσκευής σε 89 αλκοολούχα ποτά έδειξε ότι λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια επί μήνες.

Ο Σωτήρης Πρατσίνης είναι καθηγητής χημικής μηχανικής και επιστήμης των υλικών στο ΕΤΗ από το 1998. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA) το 1985, ενώ υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι έως το 2000. Έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και έχει συμβάλει στη δημιουργία τεσσάρων εταιριών-τεχνοβλαστών (spinoffs).

Διαβάστε επίσης:  Ψώνισε έξυπνα, ζήσε καλύτερα – Υγιεινό Καλάθι με ελάχιστο κόστος

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hot this week

Έλλειψη νοσηλευτών αλλά όχι «κατάρρευση» – Τι λέει ο Χωραττάς για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Δεν έγινε σωστή προετοιμασία για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ...

Νέα πράξη βίας κατά λειτουργών υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας – Καταδικάζει η ΠΑΣΥΔΥ

Οι Κλάδοι Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Τεχνολόγων Ακτινολόγων και...

Υπ. Υγείας: Διορία μίας εβδομάδας για εισηγήσεις για την υποστελέχωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους εντός μίας εβδομάδας ζήτησε...

Η γρίπη «χτυπά» νωρίτερα φέτος: Νέο στέλεχος Α(H3N2) κυριαρχεί στην Ευρώπη

Περισσότερο από το ήμισυ της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου...

Φροντίδα Ζωής για Μητέρα και Παιδί

Ο ΟΚΥπΥ θέτει τη μητέρα και το παιδί στο...

Related Articles

Popular Categories