Sunday, August 24, 2025

Διαχείριση άγχους: Εστίαση σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε

Σε μια εποχή γεμάτη αβεβαιότητες και κρίσεις – κλιματική, οικονομική και πολιτική – πολλοί από εμάς νιώθουμε παγιδευμένοι σε μια κατάσταση άγχους για ένα μέλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή να ελέγξουμε. Στο πλαίσιο αυτής της αβεβαιότητας, η Diane Solomon, συγγραφέας και ψυχίατρος με σπουδές σε Χάρβαρντ και Γιέιλ, γράφει στο Psychology Today για τη διαχείριση του στρες που προκαλείται από όσα βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας.

Αντλώντας από τη στωική φιλοσοφία και τη θεωρία του κοινωνικού ψυχολόγου Kurt Lewin, η Solomon εισάγει την έννοια των κύκλων ελέγχου, επιρροής και ανησυχίας, οι οποίοι παρέχουν έναν πρακτικό τρόπο αντιμετώπισης του άγχους.

Ο «κύκλος ελέγχου» αφορά τις σκέψεις, τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας – αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως. Ο «κύκλος της επιρροής» περιλαμβάνει περιοχές όπου μπορούμε να ασκήσουμε κάποια επίδραση, ενώ ο «κύκλος της ανησυχίας» περιέχει όλα όσα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Η υπερβολική εστίαση σε όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε οδηγεί σε άγχος και απογοήτευση. Αντίθετα, η εστίαση στις ενέργειες που ανήκουν στον κύκλο ελέγχου μας μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και να νιώθουμε πιο ισχυροί, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Hot this week

Topics

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (22-08-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

 Τι είναι η νόσος CJD από την οποία πέθανε άτομο στα κατεχόμενα και πως μεταδίδεται

Οι σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (transmissible spongiform encephalopathies) αποτελούν μια σπάνια...

Νέα «όπλα» και αυστηρότεροι έλεγχοι για τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Της Ελένης Κωνσταντίνου Έξι χρόνια µετά την εφαρµογή του...

Μικρές αλλαγές και μια σωστή διατροφή για να προλάβουμε καρδιαγγειακά νοσήματα

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη νούμερο...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (12-08-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Τρία σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας και αυξημένη ροή στα ΤΑΕΠ λόγω καύσωνα

Τρεις ηλικιωμένοι νοσηλεύονται με σοβαρή θερμοπληξία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Αναμένεται επαναφορά πρόσβασης στις πύλες ΓεΣΥ από εξωτερικό αρχές Σεπτεμβρίου

Ο περιορισμός πρόσβασης στην ιστοσελίδα και στις πύλες του...

Related Articles

Popular Categories