Το πρώτο εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του μελανώματος άρχισε να χορηγείται σε ασθενείς στη Βρετανία στο πλαίσιο της τελικής δοκιμαστικής φάσης πριν από την πιθανή ευρύτερη χρήση του στο σύστημα υγείας NHS.
Το εμβόλιο (γνωστό για την ώρα ως mRNA-4157 ή V940) βασίζεται στη τεχνική mRNA που χρησιμοποιήθηκε σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού και παρασκευάζεται με βάση τον οργανισμό του κάθε ασθενούς. Στην ουσία δίνει εντολή στον οργανισμό να ταυτοποιεί και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, μην επιτρέποντας την επανεμφάνισή τους.
Χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές ως εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου και δυνητικά μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση περισσότερων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
«Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πραγματικά πολύ καιρό. Είναι ένα πραγματικά πολύ λεπτά επεξεργασμένο εργαλείο», είπε η Δρ Χέδερ Σω, ογκολόγος στο νοσοκομείο UCLH του Λονδίνου που ηγείται της τελικής κλινικής δοκιμής του εμβολίου.
Το κάθε εμβόλιο παρασκευάζεται για κάθε έναν ασθενή προσωπικά αφού πρώτα έχει εξαχθεί δείγμα του καρκινικού όγκου και έχει αναλυθεί το DNA του, με αξιοποίηση και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Επομένως πρόκειται για μία πολύ εξατομικευμένη θεραπεία που είναι υπό μερικές έννοιες πολύ εξυπνότερη από ένα εμβόλιο. Είναι κατασκευασμένη απολύτως για τις ανάγκες του ενός ασθενούς. Δε θα μπορούσες να δώσεις το εμβόλιο στον επόμενο ασθενή που περιμένει διότι δε θα ανέμενες να δουλέψει», σημείωσε η Δρ Σω. «Νομίζω πως υπάρχει πραγματική ελπίδα πως αυτά τα εμβόλια θα είναι αυτό που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην ανοσοθεραπεία», συμπλήρωσε.
Η προηγούμενη φάση των κλινικών δοκιμών έδειξε πως οι ασθενείς με υψηλού ρίσκου μελάνωμα που έλαβαν το εμβόλιο μαζί με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο Keytruda (πεμπρολιζουμάμπη) είχαν κατά 49% μειωμένη πιθανότητα θανάτου ή επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από τρία χρόνια σε σύγκριση με όσους έλαβαν μόνο το φάρμακο, χωρίς το εμβόλιο.
Η τρίτη και τελική φάση της κλινικής δοκιμής που ξεκίνησε στο Λονδίνο θα διευρύνει τον αριθμό των ασθενών, με τους ερευνητές να ελπίζουν πως το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 1.100 ανθρώπους με μελάνωμα αλλά και άλλους τύπους καρκίνου, εκ των οποίων περίπου 70 στη Βρετανία.
Οι ερευνητές λένε πως το εμβόλιο δεν προκαλεί ιδιαίτερες παρενέργειες πέρα από πιθανή κόπωση ή ευαισθησία στο μπράτσο όπου χορηγείται.