Τι αποκαλύπτουν δεδομένα των τριών τελευταίων δεκαετιών. Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει πρόωρα τη ζωή τους.
Οι κίνδυνοι που κρύβει η ατμοσφαιρική ρύπανση για την υγεία έχουν αυξηθεί δραματικά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και δεν τίποτα δεν δείχνει ότι ανακόπτεται αυτή η ανησυχητική τάση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, μεταξύ 1990 και 2019 ο ετήσιος αριθμός πρόωρων θανάτων και ετών αναπηρίας λόγω των μικροσκοπικών αιωρουμένων σωματιδίων (ΡΜ) αυξήθηκε κατά 31%.
Οι άνδρες επλήγησαν περισσότερο από τις γυναίκες. Σε αυτούς οι ετήσιοι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 43%, ενώ στις γυναίκες 28%.
Θάνατοι και αναπηρίες αυξήθηκαν δυσανάλογοι αναλόγως με την κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Στις πιο εύπορες χώρες του πλανήτη αυξήθηκαν περισσότερο τα χρόνια διαβίωσης με αναπηρία. Στις πιο φτωχές αυξήθηκαν περισσότερο οι πρόωροι θάνατοι.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια. Οι μελέτες εκείνες, όμως, αφορούσαν συγκεκριμένες περιοχές, ενώ στην παρούσα οι ερευνητές θέλησαν να αποτυπώσουν την παγκόσμια εικόνα.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association (JAHA). Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 204 χώρες, συγκρίνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα ΡΜ με τα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιοπάθειας. Τα δεδομένα προέρχονται από την παγκόσμια μελέτη Global Burden of Disease Study.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στην ρύπανση και τα χρόνια ζωής που χάθηκαν λόγω πρόωρου θανάτου ή αναπηρίας. Όπως διαπίστωσαν, το 2019 καταγράφηκαν 3,5 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια λόγω της ρύπανσης. Το 56,5% των θυμάτων ήσαν άνδρες.
Αναφέρθηκαν επίσης παγκοσμίως 8,9 εκατομμύρια έτη ζωής σε συνθήκες αναπηρίας (DALYs), με τους άνδρες να αντιπροσωπεύουν το 40,6% εξ αυτών.
Το 1990 όμως είχαν πεθάνει πρόωρα 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ αναφέρθηκαν 6,8 εκατομμύρια έτη ζωής σε συνθήκες αναπηρίας.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μεταξύ 1990 και 2019, αυξήθηκαν κατά 8% οι θάνατοι και οι αναπηρίες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στους υπαίθριους χώρους. Μειώθηκαν όμως κατά 65% οι θάνατοι και οι αναπηρίας λόγω της ρύπανσης στο εσωτερικό των σπιτιών.
Η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση συνήθως οφείλεται στο μαγείρεμα στα κάρβουνα, στην ξυλόσομπα ή σε άλλη ανοιχτή φωτιά, λένε οι ερευνητές.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια είναι ένας παγκόσμιος παράγοντας κινδύνου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Farshad Farzadfar, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης, στο Ιράν. «Κατανοώντας τον αντίκτυπό της στην καρδιαγγειακή υγεία μπορούμε να προσαρμόσουμε κατάλληλα τις πολιτικές Υγείας και τις παρεμβάσεις μας».