Το χαρουπάλευρο διαθέτει δεκαπλάσια ωφέλιμα σάκχαρα απ’ όσα διαθέτει η φέτα. Η μαραθόριζα περιέχει περισσότερο κάλλιο απ’ το μπρόκολο που θεωρείται υπερτροφή, ενώ το μαρούλι μπροστά στο μελισσόχορτο “ωχριά” σε περιεκτικότητα ασβεστίου και καλλίου.
Χαρούπι, μάραθος και μελισσόχορτο, τρία είδη από τον μεγάλο κατάλογο των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, που ο δρ Νίκος Κρίγκας, βιολόγος-ταξινόμος φυτών και ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, επέλεξε για να τονίσει ότι τα ελληνικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά είναι σύγχρονες υπερτροφές, τουλάχιστον εφάμιλλες αν όχι καλύτερες των ξενικών super foods με τις οποίες “βομβαρδίζεται” τα τελευταία χρόνια η αγορά και το διαδίκτυο.
«Οι συνταγές με αρωματικά φυτά αναδεικνύουν ένα νέο γαστρονομικό ορίζοντα στη μεσογειακή διατροφή με ευφάνταστους και πρωτότυπους συνδυασμούς ευεργετικών πρώτων υλών, ελληνικής προέλευσης, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις κι ενισχυμένη διατροφική αξία. Είναι ένα πρωτότυπο και πολύπλευρο εγχείρημα που αποσκοπεί στην ευεξία μας: από κομπάρσοι τα ελληνικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά-υπερτροφές γίνονται οι πρωταγωνιστές στην καθημερινή μας διατροφή και στο οικιακό μας περιβάλλον», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κρίγκας.
Ο ίδιος τόνισε ότι «η υπεύθυνη έρευνα-καινοτομία, ο παραγωγικός μεταποιητικός τομέας, η βιομηχανία, η πολιτική βούληση και οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν την ευκαιρία σήμερα να διαμορφώσουν όλοι μαζί ένα νέο παραγωγικό χάρτη ελληνικών υπερτροφών με εξαγωγικό προσανατολισμό».
Χαρούπι, κάππαρη, κρίταμο, μαστίχα Χίου, μάραθος, ορεινό θρούμπι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμος, μαντζουράνα, ρόδι, κυνόροδα (καρποί του άγριου τριαντάφυλλου) είναι τα ελληνικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν υπερτροφές. Αποτελούν παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης, επτά εκ των οποίων με εγκεκριμένη χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (μάραθος, μαντζουράνα, μαστίχα Χίου, μελισσόχορτο, φαρμακευτικό φασκόμηλο, τσάι βουνού).