Άνοια: Το πρώιμο σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνοούν

Η έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας μπορεί εν τέλει να είναι σωτήρια για τον ασθενή και ζωτικής σημασίας για την πορεία της νόσου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η απώλεια μνήμης είναι το μόνο σημάδι της άνοιας.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από το να ξεχνάς.

Υπάρχουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • απάθεια
  • κατάθλιψη
  • ευερεθιστότητα
  • άγχος

Λίγο πιο σπάνια είναι:

  • ευφορία
  • παραισθήσεις
  • έλλειψη αναστολών

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι μικρά στην αρχή. Ωστόσο η έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας μπορεί εν τέλει να είναι σωτήρια για τον ασθενή και ζωτικής σημασίας για την πορεία της νόσου.

Διαβάστε επίσης:  Μελέτη: Η προετοιμασία πριν τη χειρουργική επέμβαση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η αλλαγή συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανιστεί και πριν τη διάγνωση

Συγκεκριμένα σε μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ηλικιωμένα άτομα που εμφάνισαν άνοια ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν οικονομικά προβλήματα και κακή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν διαγνώστηκαν ποτέ με άνοια, εκείνοι με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάνουν τακτικά πληρωμές λογαριασμών έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, αυτά τα οικονομικά προβλήματα έγιναν πιο έντονα μετά από τη διάγνωση άνοιας.

Η Monica Moreno, εκ των επικεφαλής στην Ένωση Αλτσχάιμερ, λέει: «Αν και υπάρχουν πολλά σημάδια, ή συμπτώματα άνοιας, οι προκλήσεις με την επίλυση προβλημάτων, ή με τον προγραμματισμό, μπορούν να προκαλέσουν κακή διαχείριση των οικονομικών του ασθενούς. Η άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση των χρημάτων ή τα προσωπικά οικονομικά, λόγω μειωμένης κριτικής σκέψης και δυσκολίας στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών”.

Διαβάστε επίσης:  ΑΚΕΛ: Νόμος «δύο ταχυτήτων» στα Κέντρα Αποθεραπείας – Εις βάρος ασθενών και ηλικιωμένων

Hot this week

ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ καταγγέλλουν διοικητική αυθαιρεσία στα δημόσια νοσηλευτήρια

Ζήτημα για ακαδημαϊκούς στη θέση διευθυντή δύο κλινικών σε...

Πάνω από 1 εκατ. θάνατοι αποφεύχθηκαν χάρη στους εμβολιασμούς HPV

Η ενίσχυση των εκστρατειών εμβολιασμού εναντίον του ιού των...

ΓΝ Λευκωσίας: Πειθαρχικά σε νοσηλευτές που αρνήθηκαν επικίνδυνη μετακίνηση από ΜΕΘ σε άλλο Τμήμα

Σοβαρές καταγγελίες για διαρκή υποστελέχωση στα δημόσια νοσηλευτήρια εξαπολύει...

ΟΑΥ: Προσοχή σε ψευδή SMS που εμφανίζονται ως μηνύματα του ΓεΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ενημερώνει τους δικαιούχους του...

Related Articles

Popular Categories