Sunday, July 27, 2025

Αναγκαία η συμπερίληψη εξέτασης καρκίνου προστάτη στο Γενικό Σύστημα Υγείας

Σημαντική είναι η πρόληψη στα θέματα υγείας και αυτό διαφάνηκε ακόμη μια φορά χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα του καρκίνου του προστάτη και η διαπίστωση ότι είναι αναγκαία η συμπερίληψη προληπτικής ιατρικής εξέτασης για τον αντρικό καρκίνο στο ΓεΣΥ.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι παίρνει παράταση το πληθυσμιακό πρόγραμμα που ενώ είχε εξαγγελθεί, το Υπ. Υγείας δεν είναι έτοιμο να το εφαρμόσει στο παρόν στάδιο. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα τύπος καρκίνου στους άνδρες και δεύτερος ως αίτιο θανάτου συνολικά, ενώ εξαιτίας της νόσου χάνονται γύρω στους 80-100 ασθενείς το χρόνο, με τα περιστατικά να καταγράφουν μάλιστα αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:  Παραβίαση ανθρωπιστικού δικαίου ο βομβαρδισμός νοσοκομείου Αθαλάσσας, είπε ο Υπουργός Υγείας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν τρία πληθυσμιακά προγράμματα και σύσταση από την ΕΕ για εισαγωγή προγραμμάτων για προστάτη και πνεύμονα, συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος έχει πρωτοστατήσει αναπτύσσοντας συνεργασία με πολλούς αρμόδιους φορείς, ωστόσο χρειάζονται πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς δεν έχουν ακόμη αποσταλεί συγκεκριμένα κριτήρια από την ΕΕ. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αρχές του 2024 η ΕΕ θα φέρει συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία και η Κύπρος θα ακολουθήσει. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε από την πλευρά του ότι το κόμμα τάσσεται πάντοτε υπέρ της πρόληψης στα θέματα υγείας, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε επίσης:  Έντονη διαμάχη για γλώσσα και στελέχωση στα νοσηλευτήρια – Προτάσεις ΠΑΣΙΝ προκαλούν αντιδράσεις

Όπως ανέφερε, η έγκαιρη ανίχνευση μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο, αφού ο εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στη θεραπεία, προσθέτοντας ότι η προώθηση ενός πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη από μέρους του Υπουργείου Υγείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μιας και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση στα περιστατικά μεταξύ 2019 και 2020. Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έψεξε το γεγονός ότι η Υπουργός Υγείας τον περασμένο Σεπτέμβρη ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα εφαρμοζόταν το πληθυσμιακό πρόγραμμα, όμως δεν ήταν έτοιμοι, καθώς, σύμφωνα με την ενημέρωση, υπάρχουν εκκρεμότητες που αναγκάζουν το όλο πρόγραμμα να μετατεθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Διαβάστε επίσης:  Συνέντευξη – Σωτήρης Κούμας: Άμεση δράση για να μην καταρρεύσει ο δημόσιος πυλώνας του ΓεΣΥ

Hot this week

Πέτρος Καραγιάννης: Μικρή έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού – Δύο νέες παραλλαγές

Μικρή έξαρση του Covid παρατηρείται αυτή την περίοδο. Σύμφωνα...

Οδηγίες ΟΑΥ για άμεση εκτέλεση συνταγών πυρόπληκτων στα φαρμακεία

Οδηγίες στους φαρμακοποιούς όπως εξυπηρετούν τους πυρόπληκτους, οι οποίοι...

Ένα ραντεβού για πρόληψη, μια ζωή γεμάτη μέλλον

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου Ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να...

Πυρκαγιά Λεμεσού: Σε σοβαρή κατάσταση δύο άτομα – 16 άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια και εγκαύματα

Δύο άτομα διακομίστηκαν με μεγάλη εγκαυματική επιφάνεια, στην Κλινική Εγκαυμάτων του...

Topics

Πνευμονολόγος συστήνει μάσκα ψηλής προστασίας FFP2 για όσους κινούνται στα καμένα εδάφη

Χρήση μάσκας ψηλής προστασίας FFP2, κι όχι χειρουργικής, συστήνει...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ (25-07-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Οδηγίες ΟΑΥ για άμεση εκτέλεση συνταγών πυρόπληκτων στα φαρμακεία

Οδηγίες στους φαρμακοποιούς όπως εξυπηρετούν τους πυρόπληκτους, οι οποίοι...

Πυρκαγιά Λεμεσού: Σε σοβαρή κατάσταση δύο άτομα – 16 άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια και εγκαύματα

Δύο άτομα διακομίστηκαν με μεγάλη εγκαυματική επιφάνεια, στην Κλινική Εγκαυμάτων του...

Συστήνει προσοχή το Υπ.Υγείας ενόψει καύσωνα – Τα μέτρα προστασίας

«Ενόψει των ψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται για τις επόμενες...

Related Articles

Popular Categories