Saturday, July 5, 2025

Μελέτη: Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Η κατανάλωση μέσα στην εβδομάδα τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρών ψαριών όπως η ρέγγα, ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και με επιβράδυνση στη σταδιακή απώλεια της λειτουργίας των νεφρών, δείχνει μια μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που προστατεύουν τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων των νεφρών.

 

Από ΧΝΝ – μια λίγο πολύ “σιωπηλή” νόσο – σε διάφορα στάδια πάσχουν περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Σε προχωρημένο στάδιο η ΧΝΝ μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρών και σε πρόωρο θάνατο. Είναι σημαντικό να πάρει κανείς έγκαιρα μέτρα – όπως η αλλαγή της διατροφής του- προκειμένου η έκπτωση των νεφρικών λειτουργιών να είναι πιο αργή.

Διαβάστε επίσης:  ΠΑΣΥΚΙ: Δεν είμαστε ενάντια στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

 

H έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζέισον Γου και Κ. Λ. Ονγκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν 19 έρευνες από 12 χώρες, αναλύοντας στοιχεία συνολικά για 25.570 ανθρώπους ηλικίας 49 έως 77 ετών, από τους οποίους σχεδόν 5.000 εμφάνισαν ΧΝΝ στη διάρκεια 11 ετών.

 

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ωμέγα-3 (από οποιαδήποτε πηγή) είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο για ΧΝΝ. Ειδικότερα, εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα λιπαρά ψάρια, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο για ΧΝΝ, σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα. Ακόμη, η μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών ψαριών σχετιζόταν με βραδύτερη ετήσια απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Η ευεργετική δράση των ωμέγα-3 και ειδικότερα των λιπαρών ψαριών για τα νεφρά ίσχυε για όλες τις ηλικίες, ενώ αντίθετα δεν βρέθηκε να ωφελούν τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης.

Διαβάστε επίσης:  Τι αναφέρουν ΟΑΥ – ΠΙΣ για τα προβλήματα στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ

Η μελέτη δεν διευκρινίζει ποιο από τα λιπαρά ψάρια έχει την πιο προστατευτική δράση για τα νεφρά, ενώ επισημαίνει ότι σε μικρότερο βαθμό θετική για τα νεφρά δράση έχουν επίσης τα θαλασσινά όπως τα στρείδια και τα μύδια. Δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα αντιστοιχούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε περίπου 250 μιλιγκράμ ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως.

Hot this week

Βάζουν μπρος για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Πάφο

Υπογράφηκε στις 25 Ιουνίου το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ...

ΠΑΣΥΚΙ: Δεν είμαστε ενάντια στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Δεν αντιτίθεται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στην έρευνα ή στην...

Ανακοίνωση Φορέα Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – Αποκατάστασης Σ.Ι.Ν.Α

Σκοτεινά συμφέροντα εκατομμυρίων πίσω από τις κινήσεις των γηροκομείων...

ΠΟΥ: Προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ασκεί πιέσεις προκειμένου οι χώρες...

Καμπανάκι από ΟΣΑΚ: Το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης θα πλήξει τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ζητά αναβολή της σημερινής...

Topics

Παράνομη κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων στην Κύπρο – Προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας

Για παράνομη κυκλοφορία των φαρμακευτικών προϊόντων με τις ονομασίες «Dysport»...

Πιέσεις δέχεται το ΤΑΕΠ Αμμοχώστου εν μέσω καλοκαιριού

Σοβαρές παρενέργειες φαίνεται να προκύπτουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών...

ΤΑΕΠ Λάρνακος: Τέλος του μήνα έτοιμη η α’ φάση 

Τέλος του μήνα θα παραδοθεί η πρώτη φάση του...

Εντός Ιουλίου Ιατρεία Ταχείας Διακίνησης σε Λάρνακα-Λεμεσό-Αγία Νάπα

Καμία καθυστέρηση δεν παρατηρείται στο Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του...

Related Articles

Popular Categories