Τι σημαίνει αλήθεια διακοπές; Ξενοιασιά, χαλάρωση, θάλασσα ή βουνό ή και τα δύο, σαγιονάρα, μαγιό. Επίσης σημαίνει στοπ στα ξυπνητήρια (εκτός και αν πρόκειται για εκδρομή ή ταξίδι), σίγαση στα φωνακλάδικα αφεντικά, διαγραφή στις δουλειές του σπιτιού, παύση στις υποχρεώσεις. Σημαίνει όμως και κάτι ακόμα για τις περισσότερες από εμάς… Μερικά επιπλέον κιλά, ίσως το πιο ανεπιθύμητο όλων. Επειδή όμως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία (ιδέ δίαιτα στην συγκεκριμένη περίπτωση), δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να διατηρήσεις το βάρος σου και μετά τις διακοπές χωρίς όμως να στερηθείς τίποτα.
Μην ξεχνάς την άσκηση
Οι διακοπές είναι ευκαιρίες για χαλάρωση και ανανέωση σώματος και πνεύματος ώστε να μπορέσουμε να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας κατά την επιστροφή μας. Γι’ αυτό και οι διακοπές θα πρέπει πάντα να περιέχουν και πολύ κίνηση -και όχι απαραίτητα μόνο ως γυμναστική. Ευτυχώς οι ευκαιρίες είναι πολλές: Περπάτημα δίπλα στο κύμα, σεργιάνι στα στενά, τρέξιμο μέσα στο πράσινο, ποδήλατο μέχρι την παραλία, κολύμπι, παιχνίδι με τα παιδιά, ρακέτες, βόλεϊ, γιόγκα στο ηλιοβασίλεμα, χορός στο μπαράκι το βράδυ… Οτιδήποτε σου αρέσει αρκεί να βρίσκεσαι σε κίνηση για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα. Οι ειδικοί προτείνουν να προγραμματίζουμε το πόσο και πότε θα ασκηθούμε προκειμένου να μην ξεχαστούμε ξαπλωμένοι πάνω σε μία ξαπλώστρα. Μπορείς να μαυρίσεις και περπατώντας στην παραλία, συμβουλεύουν, και μεταξύ μας… έχουν δίκιο!
Έσω έτοιμη για όλα
Τα ταξίδια μας ανοίγουν την όρεξη! Με όποιο μεταφορικό μέσο και αν ταξιδεύουμε το μόνο που σκεφτόμαστε είναι το τι θα φάμε από το μπαρ. Γιατί; Δεν είμαι σίγουρη. Νομίζω ότι το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την ανία του ταξιδιού. Οι πειρασμοί πολλοί, ανθυγιεινοί και με θερμίδες στο φουλ. Γι’ αυτές τις στιγμές λοιπόν πρέπει να έχεις προνοήσει από πριν: ένα μπολ με φρέσκα φρούτα, ωμοί ξηροί καρποί, σάντουιτς με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά είναι καλές επιλογές που δεν θα τινάξουν το θερμιδικό ισοζύγιο στον αέρα.
Μην ενθουσιάζεσαι στο εστιατόριο
Στο σπίτι σου γνωρίζεις ακριβώς τι τρως, τι υλικά έχεις χρησιμοποιήσει και πώς έχεις μαγειρέψει. Στο εστιατόριο όμως ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει οποιοδήποτε πιάτο και αν επιλέξεις. Γι’ αυτό καλό είναι να μείνεις στα βασικά:
Σαλάτες με βραστά ή ωμά λαχανικά και χωρίς τις διάφορες σος που τα συνοδεύουν.
Θαλασσινά ή κρέας ψητά στη σχάρα.
Αποφυγή όλων των τηγανητών καθώς και των φαγητών που περιλαμβάνουν κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, λιωμένο τυρί.
Νερό φυσικό ή ανθρακούχο αρωματισμένο με λεμόνι, αν θέλεις. Φυσικά καθόλου αναψυκτικά.
Βάλε στο ψυγείο του καταλύματός σου υγιεινά σνακ όπως γιαούρτι, γάλα και τυρί με χαμηλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά.
Εφοδίασε το ντουλάπι σου με ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, παξιμάδια ολικής άλεσης.
Να υποκύπτεις πάντα στους πειρασμούς, αλλά με σύνεση!
Η στέρηση δεν έχει θέση στις διακοπές! Αντίθετα η εγκράτεια είναι αυτή που θα σε βοηθήσεις και καλά να περάσεις και να μην νιώθεις μειονεκτικά επειδή δεν μπορείς να συμμετέχεις σε αυτά που τρώνε οι άλλοι. Καλύτερα να αποφεύγεις το τσιμπολόγημα και το αλκοόλ -περιορίσου το πολύ σε ένα ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό σου. Απέφυγε τα φανταχτερά κοκτέιλ με αλκοόλ ή χωρίς, πρόκειται για θερμιδικές βόμβες. Εάν κάνεις νυχτερινή ζωή και σου αρέσει το αλκοόλ επέλεξε μπύρα λάιτ, κρασί, σαμπάνια, αφρώδη οίνο. Φυσικά μιλάμε για ένα ποτήρι μόνο, όχι παραπάνω.
Πρόσεξε τις μερίδες σου
Θα ήταν ουτοπικό να ισχυριστούμε ότι θα πας διακοπές και δεν θα δοκιμάσεις τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Η γεύση και η επαφή με άλλες κουζίνες είναι και αυτός ένας τρόπος γνωριμίας του τόπου στον οποίο βρίσκεσαι. Όταν λοιπόν εφαρμόζεις όλες τις παραπάνω συμβουλές μπορείς να γεύεσαι και άλλα πιάτα αλλά (και αυτό είναι ένα «αλλά» με κεφαλαία γράμματα) με σύνεση και σε μικρές μερίδες. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις ένα ολόκληρο πιάτο μόνη σου. Μπορείτε να το παραγγείλετε όλη η παρέα και να το μοιραστείτε. Να θυμάσαι ότι και εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας «παν μέτρον άριστον».