Η γυμναστική και η άσκηση είναι πάντα καλή για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, όποια ώρα της ημέρας και αν γυμναζόμαστε. Ωστόσο μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού.
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε
Η έρευνα αυτή (η οποία δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology) υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα το πρωί, μεταξύ 8 και 11 π.μ., είχε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου σε σχέση με τη δραστηριότητα σε άλλες ώρες της ημέρας. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 86.000 άτομα και σε μια περίοδο παρακολούθησης έξι ετών. Το συμπέρασμα αυτό ίσχυε εξίσου για άτομα που περιέγραφαν τους εαυτούς τους ως πρωινούς ή απογευματινούς ανθρώπους. Επίσης τόσο όσοι ασκούνταν νωρίς όσο και όσοι ασκούνταν αργά το πρωί -σε σύγκριση με τα μέσα του πρωινού- αποκόμισαν το μεγαλύτερο όφελος. Συνολικά, τα άτομα που ασκούνταν στις 11 π.μ. είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και 17% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ένα πρώτο εγκεφαλικό οποιουδήποτε είδους. Είχαν επίσης 21% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ένα πρώτο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς.
Τι ισχύει για τις γυναίκες
Φαίνεται όμως ότι οι γυναίκες ωφελούνται ακόμα περισσότερο από την πρωινή άσκηση, αφού όσες ασκούνταν νωρίς ή αργά το πρωί μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά 22% και 24% εγκεφαλικού. Άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που αθλούνται το πρωί μειώνουν συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα (-10% έναντι -3%) σε σύγκριση με τις γυναίκες που ασκούνται το βράδυ.